Stratejilerini belirleyen siyasi partiler sahalara inmeye hazırlanıyor

16 Nisan Pazar günü yapılacak olan anayasa değişikliği referandumuna ilişkin stratejilerini açıklayan siyasi partiler sahaya inmeye başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişiklik referandumunun 16 Nisan Pazar günü yapılacağını resmen açıklamasının ardından, yaptıkları toplantılarla referandumda izleyecekleri stratejiyi belirleyen siyasi partiler artık sahaya inmeye hazırlanıyor.

AK Parti seçmeni de kararsız

AK Parti’de milletvekilleri, il ve ilçe, gençlik ve kadın kolları başkanlıklarıyla yapılan çalışmalarla anayasa değişiklik metni anlatıldı. Referandum çalışmalarını yürütmek için bir strateji ekibi oluşturuldu. Bu ekip, referandumda kullanılacak söylemden, her türlü görsel ve basılı malzemeyi belirliyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, ve partinin her kademesiyle sahada olacak. Şubat ayının sonunda referandum kampanyasının güçlü bir toplantıyla başlatılması planlanıyor .

AK Parti kulislerinde, yüzde 10’u bulmamakla birlikte kendi tabanlarından da kararsız bir kesimin olduğu dile getiriliyor. Bu kesim dışında, Kürt seçmen, 18 yaşındaki gençler, MHP tabanındaki kararsızlar da AK Parti’nin üzerine eğileceği seçmen kitlesi olarak dikkat çekiyor.

CHP kararsızlara eğilecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; milletvekilleri, parti meclisi (PM) ve yüksek disiplin kurulu (YDK) üyeleri, il ve ilçe başkanlarıyla ardı ardına yaptığı toplantıların ardından referandumda izlenecek stratejiyi belirledi. Toplantı ve mitinglerle, halkla buluşacak olan CHP, vatandaşlarla bire bir temas kurarak, ev ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirecek. Anayasa değişikliğinin sadece CHP’yi değil, bütün vatandaşları ilgilendirdiğinin altını çizecek. Hayır diyen diğer hiçbir parti ile ortak kampanya yürütmeyecek. ‘Hayır’ diyecek kesimlerle buluşmak yerine kararsızlar ve ‘Evet’ oyu vermeyi düşünenleri ikna edecek.

MHP'de hedef birliği var, ortak miting yok

AK Parti ile ortak miting yapmayacakları işaretini veren MHP Lideri Bahçeli de “Evet’te hedef birliği içerisinde olunur, anlatımda farklı yerlerde, farklı söylemler olabilir” sözleriyle referandum sürecinde AK Parti’den bağımsız kampanya götüreceklerini dile getirdi. MHP öncelikle kendi teşkilatlarından başlayarak, vatandaşa ulaşacak.

HDP ‘hayır ‘ diyecek

Kürtler referandumun sonucunu etkileyecek önemli bir seçmen kitlesi. Eş Başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları tutuklanan HDP, seçmeni, ‘Hayır’ için sandığa gitmeye ikna edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir