Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2013 yılı kazı çalışmaları başladı.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte, 3 bin yıllık tarihin her döneminden kalıntılar bulabilmenin mümkün olduğunu söyledi.
Söğüt, Stratonikeia'nın, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden olduğunu ve antik kentin Tunç Dönemi'nden Cumhuriyet dönemine kadar adından söz ettirdiğini belirtti. Antik kentteki kazı çalışmalarının 2008 yılında başladığını anlatan Söğüt, geçen yıl 9 ay kazı çalışması yürüttüklerini, 702 eseri gün ışığına çıkardıklarını anlattı.
Antik kentte bu yıl 6 ay yapacaklarını kazı çalışmalarını 8 üniversiteden yaklaşık 100 kişilik ekiple sürdürmeyi planladıklarını ifade eden Söğüt, "Bu yıl tiyatro, gymnasion, Roma hamamında kazı ve konservasyon çalışmalarına devam edilecek. Augustus ve İmparatorlar Tapınağı'nda uzun süreli bir çalışma başlatılacak. Tiyatronun üst kısmındaki terasta bulunan tapınak, kente gelen ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yapılardan" dedi.

Kentin UNESCO süreci

Prof. Dr. Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti'nin UNESCO Doğal ve Kültürel Miras Geçici Listesi'ne kazandırılması için başvuru yaptıklarını bildirdi. Stratonikeia'nın her döneme hitap eden, yaşayan bir arkeoloji kenti olduğuna değinen Söğüt, "Bunun bir benzeri yok. Antik dönemden günümüze, yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezildiği başka bir kent yok" diye konuştu.
Muğla Valiliği tarafından kentte bulunan Hasan Şar Evi'nin restorasyonu için gerekli ödeneğin ayrıldığına da işaret eden Söğüt, şunları söyledi:
"Bu çalışmalar bu yıl tamamlanacak. Bu ev aynı zamanda müze deposu olarak kullanılmakta. Restore edildiğinde evin kendisi müze gibi olacak. Burası, adına türkülerin yakıldığı, insanların yaşadığı ve pek çok hikayesi olan bir ev. Bu hikayeleri bilenler halen birbirlerine anlatıyor. Her dönemden yapıların korunmasını ve restorasyonunu yapıyoruz. Bu da onlardan birisi. Kentin tanıtımına, yapılan çalışmalara maddi ve manevi katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum."