Stres testi sonuçları yarın açıklanıyor

Avrupa'da 91 bankaya uygulanan stres testlerinin sonuçlarıyla ilgili 3 senaryo üzerinde duruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Küresel piyasaların gözü yarın açıklanacak Avrupa bankalarına uygulanan stresti testi sonuçlarında.

AB Komisyonu sözcüsü, Komisyon'un ve Avrupa Bankacılık Denetim Komitesi'nin (CEBS), 91 Avrupa bankasına uygulanan stres testlerinin sonuçlarının planlandığı gibi cuma akşamı Türkiye saati ile 19.00'da açıklayacaklarını bildirdi.

Bu arada Avrupa Bankacılık Regülasyon Komitesi'nin (CEBS) bir belgesine göre, Avrupalı düzenleyici kuruluşlar bankacılık stres testi sonuçlarını açıklarken 3 senaryoya yer vermesi bekleniyor. 

Testlerde bankaların 2011 yılı için belirlenen bir göstergeye göre Tier 1 sermaye oranlarının açıklanacağı belirtildi. Diğer iki senaryodan biri “aykırı” bir senaryo olacak, diğeri ise 'ülke borçlarının olası şoklarını' içeren bir test olacak.

Son senaryoda bankaların ellerindeki ülke tahvillerinin değer kayıplarına tepkisi ölçülecek. Yani bankalar, defterlerinde tuttukları devlet borçlarından uğrayabilecekleri kayıpları ve bunların telafi edilmesinden kaynaklanabilecek zararları yayınlayacaklar.

Uzmanlar, muhasebe kurallarına göre bankaların, bilançolarındaki devlet tahvillerinin değerini piyasa fiyatlarındaki değişimlere göre ayarlamaları gerektiğine işaret ediyor. Eğer borç alan devletlerin borçlarını tamamen ödeyemeyeceklerine ya da faiz ödemelerine yönelik ciddi bir kuşku varsa batık bankaların ellerindeki devlet tahvilleri nedeniyle yazabilecekleri belirtiliyor.

Varsayımlarda 'ülke iflası' yok

Adının açıklanmasını istemeyen konu hakkında bilgili bir kaynak, 'ülke borçlarının olası şoklarını' içeren testte, herhangi bir Avrupa ülkesinin iflas edeceği varsayımı yapılmadığını söyledi. Bunun yerine testlerde, yükselen devlet tahvili faizlerinin borçlanma maliyetlerini artıracağı ve özel sektörde iflaslara yol açabileceği ve borç veren kurumlara zara yazılabileceği varsayımı yapılıyor.

CEBS, ulusal bankacılık kurumları arasında eşgüdüm sağlıyor ve regülasyon konusunda politika önerilerinde bulunuyor. AB düzenleme kurumları, 91 bankanın hem resesyona hem de ellerindeki devlet tahvillerinin değerini düşmesine dayanıp dayanamayacaklarını belirlemek için bu bankaların gücünü ölçmek amacıyla test yapıyor.

Testlerin amacı, borç krizinin  Yunanistan, İspanya, Portekiz'in ihraç ettiği tahvillerini vurduğu bir ortamda finans kurumlarının sağlıklı olduğu konusunda yatırımcılara güven vermek. Taslağa göre bankalar, ülke borçlarıyla ilgili senaryoda, finansal güçle ilgili anahtar önemde bir ölçüt olan Tier 1 oranının yüzde 6'nın altına düşmesi halinde ne kadar sermayeye gereksinim duyacaklarını açıklayabilirler. Borç veren finans kurumları ayrıca, aykırı durumlarda oluşabilecek tahmini zararlarını da duyuracaklar.

Bu konularda ilginizi çekebilir