STS başvuruları 25 Ağustos'ta başlıyor

Sınava, yurt dışında lisans eğitimlerini tamamlayarak diploma denklik belgesi almak üzere YÖK'e başvuran adaylar başvurabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, yurt dışında lisans düzeyinde eğitimlerini tamamlayarak diploma denklik belgesi almak üzere Yükseköğretim Kuruluna başvuran ve Seviye Tespit Sınavı'na (STS)'ye girmesine karar verilen adaylar için başvurular 25 Ağustos'ta başlıyor. 

ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği" uyarınca STS'nin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ÖSYM tarafından yapılacağı hatırlatıldı. Açıklamaya göre STS'ye, yurt dışında lisans düzeyinde eğitimlerini tamamlayarak diploma denklik belgesi almak üzere Yükseköğretim Kuruluna başvuran ve STS'ye girmesine karar verilen adaylar başvurabilecek. 2008-STS'de YÖK tarafından sınav yapılacak alanlar; "Beden Eğitimi ve Spor, Bilgisayar Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Biyoloji, Biyoteknoloji, Diş Hekimliği, Eczacılık, Endüstriyel Elektronik, Felsefe, Fizik, Hukuk, İç Mimarlık, İletişim, İktisat, Kamu Yönetimi, Kimya, Kimya Öğretmenliği, Matematik, Matematik-Bilgisayar, Moda ve Tekstil Tasarımı, Muhasebe, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Tarih, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı, Veterinerlik, Ziraat Mühendisliği ve diğer" olarak belirlendi. ÖSYM tarafından sınav yapılacak alanlar ise şöyle sıralandı: 

"Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Gemi Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Jeodezi ve Fotogrametri (Harita) Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mimarlık, Öğretmenlik Meslek Bilgisi, Tekstil Mühendisliği, Tıp, Uçak (Havacılık) Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler, diğer..." 

Başvurular, STS'nin birinci aşama sınavı için (Eczacılık 1. ve 2. Aşama sınavları dahil) 25-29 Ağustos 2008 tarihleri arasında, ikinci aşama sınavı için 27-31 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılabilecek. STS'ye girecek adaylar, 2008-STS Kılavuzu ile Sınav Başvuru Formu'na ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler. Sınav ve başvurulara ilişkin ayrıntılı bilgi de 2008-STS Kılavuzu'ndan edinilebilecek. ÖSYM tarafından yapılacak sınavların 1. Aşaması 20 Eylül 2008 Cumartesi günü, 2. Aşaması 23 Kasım 2008 Pazar günü Ankara'da yapılacak. YÖK tarafından yapılacak sınavların 1. ve 2. Aşamasına ait tarihler ise STS Kılavuzunda öğrenilebilecek. 

Sınava girebilmek için, adayın sınava girebileceğine dair YÖK karar yazısı, 2008-STS sınav başvuru formu, sınav ücreti banka dekontu gerekiyor. Sınav ücreti, ÖSYM tarafından yapılacak sınavlar için ödenecek. 

Başvuruların, 1. Aşama sınavına girecek adaylar ile 1. ve 2. Aşama sınavları aynı tarihte uygulanacak alanlarda sınava girecek adaylar tarafından en geç 5 Eylül 2008'e kadar, 2. Aşama sınavına girecek adaylar tarafından en geç 7 Kasım 2008'e kadar YÖK Denklik Birimine mesai saatleri içinde elden teslim edilmesi veya posta ile göndermesi gerekiyor.