Su altı fobisini yendi dünya rekortmeni oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akdeniz'de 2 dünya rekoru kıran milli sporcu Derya Can, bu başarıya, bir dönem fobisi olan su altı dünyasını keşfetmek için başladığı dalışı tutku haline getirmesiyle ulaştı.  

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü üyesi milli sporcu Can, serbest dalış yapmaya 2002 yılında başladığını, bir yıl sonra da milli takıma girdiğini belirterek, 10 yıldır milli takımda Türkiye'yi temsil ettiğini söyledi.

Can, 15 yaşındayken Çanakkale'de aletli dalış yapmaya başladığını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Daha sonra bir süre ara verdim ve üniversiteden mezun olduktan sonra tekrar tüplü dalışa başladım. O esnada dalış yaptığım kulübün serbest dalış takımı vardı. Türkiye'de su altı yarışmaların yeni yeni yapılmaya başladığı dönemlerde kuzenim serbest dalış takımındaydı. Onun desteğiyle başladım diyebilirim. Su altına karşı çok büyük bir fobim vardı. Derin maviye bakamazdım, korkardım. Onların antrenmanlarını izlemek, su altını keşfetmem için ikna edici oldu. Çok merak ettim, çok istedim. Korkularımın üzerine gitmeyi seven bir insan olduğum için 'derin mavi' beni çekti. Şimdi çok seviyorum. Dalış yapmadan bir hayat geçirebileceğimi düşünemiyorum."

"Tarihe geçtim, çok mutluyum"

Derya Can, geçen hafta iki dalış rekoru kırdığını, bunun için özel çalışmalar yaptığını söyledi.

Can, rekor denemeleri için Kaş'ta 2,5 aylık kamp süresince kara ve deniz idmanlarını bir arada sürdürdüğünü anlatarak, antrenmanlara başladıktan 10 gün sonra, daha önce 61 metre olan "Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış" dünya rekorunu kırdığını kaydetti.  

Bu tarz rekorlar için sporcuların 2-3 yıl antrenman yaptığını aktaran Can, "Milli sporcu ve dünya şampiyonalarına da hazırlanmış olmamdan dolayı preformansı yüksek sporcuyum. Bu yüzden çok çabuk adapte oldum. Antrenmanlara başladıktan 10 gün sonra rekoru kırdım. 'Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış' dünya rekoru 61 metreydi. Normalde bir metre bir metre artırır sporcular bunu. Ben 10 metrenin üstüne çıktım ve bunu 71 metre yaptım" diye konuştu.

Can, bir gün aradan sonra "Sabit ağırlık paletsiz ip destekli" branşında da rekor denemesi yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"O günkü rekor deneme şartları çok zorluydu. Deniz çok soğuktu, güneş aydınlanmadan tekneyle çıkmak zorundaydık ve bu benim üşümeme sebep oldu. Soğuk ve rüzgarlı bir havada rekor denemesi yapmak zorunda kaldım. Bu açıdan çok üşüdüm. Arkadaşlarım sıcak su ve jellerle ısıtmaya çalıştı beni. Son üç dakika verilene kadar titremem devam etti suyun üzerinde. Antrenörüm ve arkadaşlarımın desteğiyle konsantre olduktan sonra 71 metreye daldım ve rekoru kırdım. İki dünya rekoru şu anda elimde.

Bu rekorlardan biri Dünya Sualtı Konfederasyonu'nda (CMAS) ilk kez denendi. Bu, "Sabit ağırlıklı paletsiz" olan branş. Elbisenin üzerine bir ağırlık takıyorsunuz, o ağırlığı çıkarmadan paletsiz bir şekilde ipi çekerek iniyorsunuz, ipi çekerek yukarı çıkıyorsunuz. Bu serbest dalış branşları arasında en zor olanlardan biri. CMAS tarafından belirlenen alt limit 70 metreydi. Ben 71 metre daldım. Şu anda onaylandı ve bunu ilk kıran sporcu olarak da tarihe geçtim, çok mutluyum."  

Can, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna davet edildiğini dile getirerek, bundan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir