Süper Lig'de perde bu akşam kapanıyor

Şampiyonlar Ligi için Beşiktaş, Sivasspor, ve Trabzonspor, UEFA için Galatasaray ve Bursaspor ter dökecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Turkcell Süper Lig'de perde, bu akşam yapılacak maçlarla kapanacak.

Ligde şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi için Beşiktaş, Sivasspor, ve Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi'ne katılmak için Galatasaray ve Bursaspor, kümeden düşecek son takım olmamak için de Konyaspor, Antalyaspor ve Gençlerbirliği ince hesapların yapıldığı zorlu 90 dakikalarda ter dökecek.

Fenerbahçe de ligi 4. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'nde bir ön eleme az oynamayı hedefliyor.

68 puanlı lider Beşiktaş, şampiyonluk için 66 puanlı Sivasspor'a karşı büyük avantaja sahip. 65 puanla üçüncü sırada yer alan Trabzonspor'un ise son derece az da olsa ''matematiksel olarak'' şampiyonluk şansı bulunuyor.

Beşiktaş, Denizlispor karşısında galip gelmesi halinde şampiyonluğunu ilan edecek. Sivasspor'un şampiyon olabilmesi için öncelikle deplasmanda Galatasaray ile yapacağı karşılaşmayı kazanması gerekiyor. Kırmızı-beyazlı takım bunu başarmasının yanı sıra, Beşiktaş'ın Denizlispor deplasmanında yenilirse şampiyon olacak. Beşiktaş'ın Denizlispor ile berabere kalması halinde ise Sivasspor'un şampiyon olabilmesi için Galatasaray'ı en az 3 farklı skorla yenmesi gerekiyor.

Trabzonspor'un şampiyonluk ipini göğüsleyebilmesi için Fenerbahçe'yi yenmesi, Beşiktaş'ın mağlup olması ve Sivasspor'un puan kaybetmesi şart. Ancak tüm bu şartların gerçekleşmesi durumunda dahi, yapılacak karşılaşmalarda Trabzonspor'un Beşiktaş karşısında genel averajdaki 8 farklı dezavantajını ortadan kaldıracak skorların alınması gerekiyor.

Bu arada Sivasspor ile Trabzonspor, şampiyonluk umutlarının gerçekleşmemesi durumunda, en azından ligi ikinci sırada tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmenin hesaplarını yapıyorlar.

Sivasspor, Galatasaray'ı yenerse, şampiyon olamasa dahi Şampiyonlar Ligi ön elemelerine katılmayı garantileyecek. ''Yiğidolar'' puan kaybederse gözler Trabzonspor-Fenerbahçe maçına çevrilecek. Trabzonspor bu maçı kazanırsa Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynayacak takım olacak. Sivasspor'un yenilgisi, Trabzonspor'un berabere kalması durumunda, Şampiyonlar Ligi'nda ön eleme oynayacak takım Sivasspor olacak.

 

UEFA Avrupa Ligi

Galatasaray ve Fenerbahçe, ligde son hafta yapacakları mücadelelerde ligi 4. bitirerek UEFA Avrupa Ligi'ne 2 ön eleme maçı oynayarak katılabilmek için mücadele edecek.

Ligi dördüncü sırada tamamlayan takım 2, beşinci sırada tamamlayan takım ise 3 ön eleme turu oynayarak UEFA Avrupa Ligi'ne katılacağı için, Fenerbahçe ve Galatasaray son hafta maçlarında alacakları skorlarla ligi 4. sırada tamamlamaya çalışacaklar. 

Sarı-kırmızılıların UEFA Avrupa Ligi'ne gitmesi için maçtan puan alması yeterli olacak. Galatasaray'ın yenilmesi halinde ise Bursaspor'un, deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında Cim Bom ile arasında bulunan 7 gollük averaj dezavantajını lehine çevirecek farklı bir galibiyet alması gerekecek.

Galatasaray'ı UEFA Avrupa Ligi'nden uzak bırakacak bir ihtimal de Fenerbahçe ve Bursaspor ile ligi aynı puanda tamamlaması halinde gerçekleşecek. Galatasaray, Bursaspor ve Fenerbahçe arasındaki üçlü averajda, sarı-lacivertliler her iki takıma da üstün durumda bulunuyor. Bu 3 takımın sezonu eşit puanla tamamlaması durumunda ise üçlü averaja göre Fenerbahçe 4., Bursaspor 5., Galatasaray ise 6. olacak. Böylece Galatasaray Avrupa kupalarından uzak kalacak.