”Şüpheleri giderici yasal araştırmalar yapılacaktır”
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak soruları yanıtladı
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasının Türkiye'deki bağlantılarına ilişkin iddialar konusunda, Türkiye'de savcılar, hakimler ve bağımsız mahkemeler bulunduğunu vurgulayarak, "Tüm şüpheleri giderici gerekli yasal araştırmalar, soruşturmalar yapılacaktır" dedi. Gül, "Her şeyin incelenmesini ve neticesinin kamuoyuna net bir şekilde açıklanmasını doğru bulduğunu" söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılarak, Kurula hitap edeceğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğini söyledi.
Uluslararası gündemde bulunan önemli meseleler hakkında devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişine imkan verecek bir dizi üst düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin Afrika kıtasına verdiği önem doğrultusunda 22 Eylül Pazartesi günü "Afrika'nın kalkınması" temalı toplantıya konuşmacı olarak katılacağını bildirdi.
Gül, 23 Eylül Salı günü de ABD ve Irak devlet başkanlarının "Irak" konulu brifingine katılacağını, 24 Eylül Çarşamba günü ise "100 Yıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı" ile bu toplantı kapsamında düzenlenecek "Fakirlik ve Açlık" konulu yuvarlak masa toplantısında konuşma yapacağını belirtti.
BM Genel Kuruluna katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile de görüşeceğini söyledi.
Temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere BM gündemindeki meseleler hakkında muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin bu konulara ilişkin yaklaşım ve beklentilerini en üst düzeyde muhataplarına aktaracağını bildirdi.
Gül, temasları kapsamında Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin destek taleplerini de dile getireceğini belirterek, "Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum" dedi.
Ziyareti sırasında çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenleyeceği etkinliklere de katılacağını bildiren Gül, ABD ve dünya kamuoyuna, Türk dış politikası ve ekonomisiyle ilgili bilgiler sunacağını kaydetti.
ABD'de bulunmasından yararlanarak, bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluşlarının yanı sıra Türklerle de bir araya geleceğini anlatan Gül, New York'ta katılacağı toplantıların ve temasların ardından 28 Eylül Pazar günü Türkiye'ye döneceğini belirtti.
Gül, "BM 63. Genel Kurulu'nun genel görüşmelerinin üst düzeyli bölümüne iştirakimin uluslararası gündemde bulunan siyasi ve ekonomik konulardaki yaklaşımlarımızı en üst düzeyde anlatmak hem de 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığımızı, ekim ayında yapılacak seçimlerin hemen öncesinde bir kez daha vurgulamak açısından faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
"Türkiye'de savcılar var"
Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir medya grubunun gazetelerinin boykot edilmesi çağrısıyla ilgili bir soruyu Gül, "Bu siyasi konulara Cumhurbaşkanı olarak girmem doğru olmaz. Türkiye'de siyasetin zaman zaman nasıl yükseldiğini, zaman zaman nasıl azaldığını biliyoruz" diye yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, New York'daki BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşme yapmasının planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine, Sarkisyan'ın New York'a gelip gelmeyeceğini bilmediğini, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapılacağını bildirdi.
Bir gazetecinin, Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasında mahkemenin Türkiye uzantılarıyla ilgili değerlendirmelerine ilişkin görüşünü ve konunun ramazan ayında yardımlaşmaları nasıl etkileyeceğini sorması üzerine de Gül, şunları söyledi:
"Türkiye'de savcılar, hakimler, bağımsız mahkemeler var. Bildiğim kadarıyla savcılar zaten bu konuyla ilgili bazı işlemler yapıyorlar. Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Bu tip polemiklerin halkımızın yardımlaşmasını önlememesi lazım. Herkesin yardımlarını en iyi şekilde muhataplarına ulaştırmaları için titiz davranmaları şüphesiz ki doğrudur. Halkımızın yardımlaşma arzusunun ve yardımlaşma geleneğinin eksilmemesi lazım."
Gül, "Deniz Feneri ile ilgili tartışmaların bazı Anayasal kurumları da içine alacak şekilde boyutlanması sizin açınızdan bir rahatsızlık oluşturdu mu" sorusunu yanıtlarken de "Bütün bunların netleşmesi gerekir" dedi.
Türkiye'de savcıların ve bağımsız mahkemelerin olduğunu tekrarlayan Gül, "Bunlarla ilgili tüm şüpheleri giderici gerekli yasal araştırmalar, soruşturmalar yapılacaktır. Kimse birden suçlu ilan edilemez ama bazı şüphelerin netleştirilmesi için Türkiye'de organlar vardır. O açıdan her şeyin incelenmesini ve neticesinin kamuoyuna net bir şekilde açıklanmasını doğru buluyorum" diye konuştu.