Süreç komisyonu yol haritasını belirleyecek

AK Parti ve BDP'nin yer aldığı Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu Salı günü yapacağı toplantıda yol haritasını belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti ve BDP'nin yer aldığı Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu Salı günü yapacağı toplantıda yol haritasını belirleyecek. Milletvekillerine yeni haklar öngören teklifin ise pazartesi günü AK Parti MYK'da görüşülmesi bekleniyor. 

RTÜK seçimi

Meclis Genel Kurulu'nda, 14 Mayıs Salı günü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda 14 Temmuz'da boşalacak üç üyelik için seçim yapılacak. 
RTÜK'te boşalacak iki üyelik için AK Parti tarafından RTÜK Üyesi Dr. Hamit Ersoy, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk, RTÜK Üst Kurul Müşaviri Dr.Hüseyin Pala ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzmanı Sait Yüce gösterildi. Boşalacak bir üyelik için ise CHP tarafından partinin TBMM Grup Danışmanı Ali Öztunç ile milletvekili danışmanı Hasan Özgür Kurt önerildi. 

[PAGE]

Türk Petrol Kanunu tasarısı

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta Türk Petrol Kanunu Tasarısı görüşülecek. Tasarı, Türkiye'de petrol arama ve üretim faaliyetlerinin düzenlenmesi, yönlendirilmesi, teşvik edilmesi, denetlenmesi, arama ve üretim için gerekli bilgilerin ve verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve kullanıma sunulmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor. 
Tasarıya göre; Türkiye arazisi bu kanun bakımından kara ve deniz bölgeleri olarak ikiye ayrılacak. 
Orman sayılan yerlerdeki ve milli parklardaki ruhsat ve izin alanlarında, ilgili mevzuata göre izin almak ve bedelleri ödenmek suretiyle petrol arama ve işletme faaliyetleri yapılabilecek. 
Bir arayıcı veya işletmeci ürettiği petrolün sekizde birini Devlet hissesi olarak ödemekle yükümlü olacak. 
Petrol hakkı sahibi, petrol işlemi için gereken yabancı personeli, Bakanlığın uygun görüşüne istinaden İçişleri Bakanlığınca düzenlenecek çalışma amaçlı ikamet tezkeresi ile özel kanunlarda belirlenen hükümler saklı kalmak ve yabancı ile işverenin diğer kanunlardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla, Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümlerine bağlı olmaksızın en fazla altı ay süre ile çalıştırabilecek. 
Tehlikeli fiil nedeniyle önemli ve tamiri mümkün olmayan bir hasar veya zarar verenler beş yüz bin Türk Lirası, petrol işlemi esnasında tehlikeli fiil yapanlar üç yüz elli bin Türk Lirası, verilen süre içerisinde önlem almayanlar geçen her bir gün için elli bin Türk Lirası, arama ruhsatı veya işletme ruhsatı almaksızın petrol işlemi yapanlar iki yüz elli bin Türk Lirası ile cezalandırılacak. 

3 partinin imzasını çektiği teklifin AK Parti MYK'da görüşülmesi bekleniyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildikten sonra CHP, MHP ve BDP'nin imzasını çektiği milletvekillerine yeni haklar öngören teklifin, AK Parti MYK'da pazartesi günü görüşülmesi bekleniyor. Yapılacak görüşmenin ardından teklif hakkında karar verilecek. 

Çözüm komisyonu yol haritasını belirleyecek

AK Parti ve BDP'nin yer aldığı Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu çalışmalarını sürdürecek. Salı günü toplanacak olan komisyon yol haritasını belirleyecek. 
Komisyon Sözcüsü İdris Şahin, ANKA'ya yaptığı açıklamada Salı günü yol haritasını belirleyeceklerini söyledi. BDP'nin dile getirdiği Abdullah Öcalan ile görüşülmesi taleplerine ise Şahin, "Öyle bir şeyi şu an itibarıyla makul ve mantıklı bulmuyoruz. Düşünmüyoruz öyle bir şey" dedi. 

[PAGE]

İçtüzük komisyonu İngiltere yolcusu

Meclis İçtüzük Uzlaşma Komisyonu 13 Mayıs Pazartesi günü İngiltere'ye gidecek. 3 gün sürecek İngiltere programında komisyon üyeleri parlamentoda brifing alacak. Hem iktidar kanadından hem muhafazakarlardan da ayrı ayrı temaslar kurulacak. 
Komisyon daha önce de Fransa ve ABD'ye gitmişti. 
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Komisyonu 13 Mayıs Pazartesi günü saat 11.00'de toplanacak. 

Komisyonlar

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu'nun 14 Mayıs Salı günü yapacağı toplantının gündeminde, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan'ın sunumu yer alıyor. 
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu 14 Mayıs tarihinde Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek. 
KİT Komisyonu'nda ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş 2010-2011, T.C Şeker Kurumu Başkanlığı 2011, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2011 görüşülecek. 
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu 15 Mayıs tarihinde Silah Kanunu Tasarısı'nı ele alacak. 

CHP grup disiplin kurulu Yılmaz için toplanacak

CHP Grup Disiplin Kurulu, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz için 14 Mayıs Salı günü toplanacak. CHP Grup Yönetim Kurulu, kapalı grup toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'na "CIA ajanı" dediği gerekçesiyle Yılmaz'ı Grup Disiplin Kuruluna sevk etmişti.