Süreç tek taraflı işlemez
Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütünce Nusaybin'de askeri konvoya yönelik saldırıya ilişkin, "Bu sürecin tek taraflı bir şekilde işlemesi söz konusu olmaz" dedi
GÜMÜŞHANE - Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütünce Nusaybin'de askeri konvoya yönelik saldırıya ilişkin, "Bu sürecin tek taraflı bir şekilde işlemesi söz konusu olmaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Erzincan'ın ardından geldiği Gümüşhane'de resmi törenle karşılandı. Tören alanına gelirken kendisini bekleyen vatandaşlarla selamlaşan ve çocukları seven Gül, kendisine sunulan çiçekleri kabul etti.
Gümüşhüne Valiliğine girişinde kendisini bekleyen karatecilerle sohbet eden Gül'e, Valilikte, Türkiye Karate Federasyonu Genel Sekreteri Erdoğan Akkaya tarafından oğlu Mehmet Emre Gül'e ait Türkiye Karate Federasyonu Sporcu Kuşak Kartı verildi. Türkiye Karate Federasyonu üyesi karatecilerle hatıra fotoğrafı çektiren Gül, onlardan spora ilişkin bilgi aldı.
Gül, Gümüşhane Valiliğini ziyaretinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
Terör örgütü üyelerince Nusaybin'de askeri konvoya saldırı düzenlenmesine ilişkin soru üzerine Gül, güvenlik güçlerinin daima teyakkuzda olduğunu belirtti. Herkesin arzusunun kalıcı bir huzur ve istikrarla barışın ve kardeşliğin pekişmesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
"Bu yönde çok büyük çabalar tabii ki sarf edilmektedir. Ama herhangi bir şekilde saldırı söz konusu olduğunda, buna asla da müsamaha edilmeyeceğini ve asla bunun altında kalınmayacağının bilinmesini isterim. O bakımdan bu sürecin tek taraflı bir şekilde işlemesi söz konusu olmaz. Eğer birisi silaha tekrar sarılırsa ondan daha güçlü silahı olan devlettir, Türkiye Cumhuriyeti'dir, bunun bilinmesini isterim. Ümit ederim ki bu fevri, bilinçsiz ve plansız bir hareket olmuştur."
Örgütün silahlı eylemde bulunmadığının ancak kaçırma eylemleri yaptığının ifade edilmesi üzerine Gül, "Malesef mevzi olarak söylediğiniz gibi bazı olaylar oluyor ama bunlar kendi haline bırakılmıyor, biliyorsunuz bunlarla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor, faliyetler yapıyor, emniyet görevlileri yapıyor ve neticede biliyorsunuz bu tip kaçırma veya tehdit gibi bir olay olduğunda bunların hepsi neticede kurtarılıyor veya gerekli kanun çiğneyici hareketler olursa onlarla ilgili de takibatlar yapılıyor" dedi.
"İstikrarın olduğu bölgelerde ekonomik kalkınma, rehaf, mutluluk da olur"
Gül, Irak ile mevcut petrol boru hatlarına iki yeni hattın eklenmesinin planlandığının hatırlatılarak, bu durumun iki ülke ilişkilerine etkisinin sorulması üzerine, Türkiye'nin bölgesinde ekonomik güç olarak çevre ülkelerle entegrasyon içerisinde bulunduğunu söyledi.
Erbil'e gidenlerin, Türkiye'nin bütün markalarının orada olduğunu, otellerde, çarşıda herkesin Türkçe konuştuğunu göreceğini belirten Gül, şunları kaydetti:
"Bunlar gayet tabii şeylerdir, dün de sordunuz söyledim, Türkiye'nin geçmişine, tarihimize baktığımızda o zaman hep beraberdik bütün bu coğrafyada. Ama bugün herkes ayrı dertler içerisinde yaşıyor ama ayrı devletlerin ayrı sınırların olması demek oralardaki akrabalık ilişkilerimizi, kardeşlik ilişkilerimizin unutulması anlamına gelmez. Nasıl Batı Trakya'da aynı şekilde ise güney komşumuz olan ülkelerde de Bulgaristan, Yunanistan buralarda nasıl bütün Batı Trakya olarak baktığımızda soydaşlarımız varsa ve bunlar o ülkelerle kardeşlik bağlarının, işbirliğinin, dostluk bağlarının önemli köprüleri oluyorsa, güneyde baktığımızda da gerek Suriye, gerek Irak'taki akrabalarımız ki bunlar Türkmenlerdir, Türklerdir, Kürtlerdir. Yeri geldiğinde Araplardır. Bunlarla da aynı şekilde ilişkilerimiz bu ülkelerle dostluğun, işbirliğinin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır."
Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesiyle ilgili söyleneceklerin de bu çerçevede anlaşılması gerektiğini dile getiren Gül, "Irak'tan birçok çeşitli boru hatlarının yapıma projeleri var. Bütün bunlar zaten iki ülkeyi daha çok yaklaştırmaktadır. Bunun ötesinde tabii olarak, coğrafi olarak sınır aşan sular ülkeleri birbirine bağlamaktadır. Dün yine söyledim. Önemli olan hep pozitif ajandada birlikte olmaktır bu ülkelerle. Böyle olduğunda hep beraber gelişilir, hep beraber kalkınılır. İstikrarın olduğu bölgelerde ekonomik kalkınma, rehaf, mutluluk da olur" dedi.