Suriye: İsrail'le barış, bu ortamda imkansız

Adil ve kapsamlı bir barışı gerçekten istediğini belirten Esad, ancak mevcut ortam yüzünden bu türden görüşmelere giremeyeceklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Orta Doğu'da barışın mevcut İsrail hükümetiyle imkansız olduğunu söyledi.

El Arabiye'nin haberine göre, Esad, dün ülkesini ziyaret eden İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Orta Doğu'da barış, İsrailli bir muhatap olmadığı için imkansız" dedi.

Suriye'nin, Türkiye'nin aracılığında yapılacak müzakereler vasıtasıyla İsrail ile adil ve kapsamlı bir barışı gerçekten istediğini belirten Esad, ancak mevcut ortam yüzünden bu türden görüşmelere giremeyeceklerini kaydetti.

Esad, İsrail'in yerleşim yeri inşaatlarına devam etmesi ve Arap toprağını işgal etmesinin barışın önündeki "gerçek engel" olduğunu, bu durumun, bölgeyi "daha çok savaş ve gerginliğe" sürüklediğini vurguladı.

Beşşar Esad, "Netanyahu hükümeti, yerleşim birimleri ve kutsal yerlerin Yahudileştirilmesine karşı çağrılara yanıt vermediği sürece, bir muhatap olarak görülemez" dedi.

Suriye Devlet Başkanı, İtalyan konuğundan da İtalya ve AB'nin İsrail'e baskı yapmasını istedi.

İsrail ile Suriye arasında, Türkiye'nin aracılığında yapılan görüşmeler Mayıs 2008'de başlamış, ancak İsrail'in Gazze Şeridi'ne aynı yılın aralık ayında saldırılar başlatmasıyla kesilmişti.

İsrail, son dönemde de Doğu Kudüs'te 1600 yeni konut inşa etme planı ve Batı Şeria'daki kutsal mekanları ulusal mirasına katmasıyla uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir