Suriye konusunda görüş birliği

Soçi'deki üçlü zirveden sonra Erdoğan, Putin ve Ruhani açıklama yaptı. Üç liderin basın toplantısından sonra ortak bildiri yayınlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı "Suriye" konulu üçlü zirve toplantısı yapıldı.

Liderler, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Putin: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenecek

Rusya Devlet Başkanı Putin ise zirvede, Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasını istişare ettiklerini belirterek, “Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır." diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Terörizmle mücadele henüz bitmiş değil. IŞİD'e karşı kazanılan son zafer, Suriye ve bölgede terörizm tehlikesinin devam etmediği anlamına gelmiyor. Bu yüzden terörizmi tamamen yenilgiye uğratmak için Suriye halkına yardımcı olmamız gerekiyor. Bunu yaparken Suriye milli egemenliğine saygı göstermek vazgeçilmezdir. Artık yabancıların Suriye hükümetiyle mutabakata varmadan bu ülke topraklarında askeri açıdan bulunmasında bir mazeret ve bahane kalmamıştır." dedi.

"Suriye halkı, geleceğini kendisi inşa edecek"

İran Cumhurbaşkanı, "Teröristlerle yıllarca savaşan Suriye halkı, yeni koşulları değerlendirerek, temel özgürlüklerin garanti edildiği geleceğini inşa edecek bir konumdadır. Suriye halkı yabancıların içişlerine müdahale etmesine izin vermeyip, ülkelerinin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına zarar verecek her türlü eyleme karşı koyacaktır." ifadelerini kullandı.

"Uluslararası toplumun rolü Suriye'yi yeniden inşa etmeye yönelik olmalı"

Ruhani, "Uluslararası toplumun Suriye'nin geleceğindeki rolü, istikrarın sağlanması ve ülkeyi yeniden inşa etmek için ülke halkına yardımcı olma şeklinde olmalı, müdahale veya kendi görüşlerini dayatmaya yönelik olmamalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, burada yaptığı konuşmada, "2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz." dedi.

"Başarı tarafların tutumuna bağlı"

Ortak açıklamanın, iş birliğinin esaslarını yansıtan ilk adım olduğuna işaret eden Erdoğan, "Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır." dedi.

Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyoruz." diye konuştu.

"Terörist unsurlar süreçten dışlanmalı"

Türkiye'nin, Suriye konusundaki çabaları destekleyeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir."

Erdoğan, "Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum." diye konuştu.

"Eli kanlı çeteyi meşru aktör olarak göremeyiz"

Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemine dikkati çeken Erdoğan, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz." dedi.

Toplantı sonrası ortak bildiri

Soçi'deki Üçlü Suriye Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, "Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmiş, bahsi geçen gerginliği azaltma, bölgelerin tesis edilmesi ve Suriye ihtilafının çözümüne yönelik hiçbir siyasi girişimin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne hiçbir suretle halel getiremeyeceğini vurgulamışlardır.

Bildirinin ayrıca, "Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti temsilcilerini ve Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne ve parçalanamaz karakterine bağlı olan muhalefeti, yakın gelecekte Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı şekilde katılım sağlamaya çağırmışlardır." denildi.

Bildiri devamında, "Devlet başkanları, Suriyelilere, ülkelerinin birliğini yeniden tesis etmelerinde Suriye halkının desteğini alacak bir anayasayla sonuçlanmak üzere Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir süreç ve katılmaya ehil tüm Suriyelilerin BM'nin uygun şekilde gözetimi altında oy kullanacağı serbest ve adil seçimler vasıtasıyla ihtilafa siyasi çözüm bulmalarında yardımcı olmak hususunda mutabık kalmışlardır." ifadeleri kullanıldı.