Suriye yaptıysa hesabını sor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Reyhanlı’daki bombalı saldırıyı Suriye yaptıysa hesabını soralım, muhalefet olarak destek de veririz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reyhanlı’daki bombalı saldırıya ilişkin olarak, "Eğer Suriye yönetimi yaptıysa, belgeleri tak tak tak önüne koyalım. Neden yaptı? Hesabını soralım. O zaman anamuhalefet partisi genel başkanı olarak, sonuna kadar Hükümet'in arkasında oluruz ve ‘yeter ki hesabını sorun' deriz" dedi.
Kılıçdaroğlu, Sivas Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği kahvaltılı toplantıya katıldı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Sivaslı İşadamları Derneği Başkanı İsmail Gülle ve bazı işadamlarının katıldığı kahvaltılı toplantıda işadamlarıyla bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında, Sivas’ın tarihine bakıldığında, İpek Yolu üzerinde, tarihi değerleri ve her ilçesi ayrı güzellikte olan bir kent olduğunu söyledi. Sivas Kongresi’nin yapıldığı ve ilk kez mandanın reddedildiği yerin de Sivas olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu, çok önemli. O en karanlık dönemde oturmuşlar, Sivas'ta, Türkiye'nin kurtuluşu tartışılıyor. Bağımsızlığı ve özgürlüğü tartışılıyor... 'ne olursa olsun mandayı kabul etmeyeceğiz' diye bildiri yayınlanıyor. Bu, Sivas'ın ve Sivaslıların tarihinde olduğu gibi, bu ülke için de çok önemli bir noktadır" dedi.

-"BİLEN VAR MI SÜRECİ?"-

Konuşmasında çözüm süreci konusuna da değinen ve kendilerine, sürece neden destek verilmediğinin sorulduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Biz engel olmadık ki destek verelim! Bilen var mı süreci Elbette ki barıştan, huzurdan yanayız. Ancak, kimse kusura bakmasın. Biz terör örgütü liderinin muhatabının, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmasını istemeyiz. Bunu açıkça söyleriz" dedi.

-"BARIŞI EN ÇOK SAVUNAN PARTİYİZ"-

Kılıçdaroğlu, bunun, kendilerinin bir görevi olduğunu, bunu söylediklerine "Siz barışa karşı mısınız?" diye sorulduğuna işaret ederek, "Hayır. Biz bu ülkede barışı en çok savunan partiyiz. Sorun çözülsün diye ben bizzat Başbakan'ı ziyaret ettim. Yol, yöntem önerdim. Kendisine 'Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kuralım' dedim. Buna, 'Dört siyasal parti katılsın ve parlamento dışında, yine dört siyasal partinin belirlediği akil adamlar komisyonu oluşturalım. Görüşmeleri onlar yapsınlar, devletin resmi kurumları muhatap olmasın' dedim. Türkiye Cumhuriyeti'nin Büyük Millet Meclisi neden bu işin parçası olsun? Biz, yasama organıyız" diye konuştu.
Suriye'nin iç işine niye karışıldığını sorduklarında "Suriye'de demokrasi yok" yanıtı verildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Allah aşkına, sizin işbirliği yaptığınız Suudi Arabistan'da mı, işbirliği yaptığınız Katar da mı demokrasi var? Tüm ülkelerde demokrasi olmasını biz de arzu ediyoruz. Demokrasi, zorla ihraç edilmemiştir. Irak’ta 1.5 milyon Müslüman Irak'ta öldürüldüğü zaman, binlerce Müslüman kadına tecavüz edildiği zaman sesin niye çıkmıyordu?" diye konuştu. Kılıçdaroğlu bakanların birbirini tutmayan, farklı açıklamalarda bulunduklarını iddia ederken "Eğer Suriye yönetimi yaptıysa, belgeleri tak tak tak önüne koyalım. Neden yaptı hesabını soralım. O zaman anamuhalefet partisi genel başkanı olarak, sonuna kadar Hükümet'in arkasında oluruz ve ‘yeter ki hesabını sorun' deriz" dedi.