Suriye'de yük taşıyan Türk araçlarından vergi alınmayacak

Tüzmen, Suriye Maliye Bakanı ile görüşmesinde, Bakan Hüseyin, Türk araçlarından vergi alınmayacağına ilişkin bir karar aldıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞAM - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in beraberindeki iş adamı heyetiyle yaptığı Suriye gezisi ilk meyvesini, ülkeye yük taşıyan Türk araçlarından vergi alınmaması müjdesi şeklinde verdi.

Buna göre, Türkiye ile Suriye arasında ikili ticarette mal taşıyan Türk araçlarından vergi alınmamasına karar verildi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Suriye'deki resmi temasları çerçevesinde Suriye İmar Bakanı Ömer Galavinci, Ulaştırma Bakanı Yarup Bedir ve Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile görüştü.

Tüzmen'in Suriye Maliye Bakanı ile görüşmesinde, Bakan Hüseyin, Suriye'nin mal taşıyan Türk araçlarından herhangi bir vergi alınmayacağına ilişkin bir karar aldıklarını ve metin hazırladıklarını belirtirken, bunda Türk heyetinin Suriye ziyaretinin de etkisinin olduğunu söyledi.

Bakan Hüseyin, bu çerçevede Suriye araçlarına ne uygulanıyorsa Türk araçlarına da onun uygulanacağını bildirdi.

Tüzmen de özellikle kriz ortamında vergilerin olabildiğince az olmasını savunduklarını belirtirken, böylelikle krizin ticaretin üstündeki olumsuz etkisinin azalacağını söyledi.

Söz konusu karardan duydukları memnuniyeti dile getiren Tüzmen, bunun transit yüklerde de uygulanması gerektiğini savundu.

Konuya ilişkin olarak daha sonra gazetecilere değerlendirmede bulunan Bakan Tüzmen, üç bakanla önemli toplantılar yaptıklarını belirtirken, bunlardan somut olarak ifade edilen sonuçlardan en önemlisinin ulaştırma maliyetleri konusunda alınan karar olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Suriye arasında kara ulaştırmasında çok önemli bir adım atıldığına işaret eden Tüzmen, böylelikle Türk taşıma vasıtalarının Suriye'ye yaptıkları yolculuklarda kapıdan başta ayak bastı parası, bekletme parası ve diğer ad altında aldıkları ücretlerden tamamıyla muaf tutuldukları yine aynı şekilde Suriye içinde herhangi bir şekilde vergilendirmeden, bir tarifeye tabi tutulmadan rahatlıkla dolaşım imkanının getirildiğini kaydetti.

Daha önce Türk taşıma vasıtalarının kapıdan girdikleri anda bir çok masrafa tabi olduğunu hatırlatan Tüzmen, alınan bu kararla söz konusu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

"Karar ciddi maliyet avantajı sağlayacak"

Türk taşıma vasıtalarından alınan vergi, resim ve harçların sıfırlanmasının çok önemli bir gelişme ve iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Tüzmen, bunun ciddi bir maliyet avantajı sağlayacağına dikkat çekti. Bunun araç başına yaklaşık 250 dolara tekabül ettiğini ve taşıma maliyetlerinde yüzde 25-30 oranında bir rahatlama anlamına geldiğine işaret eden Tüzmen, böylelikle rekabet gücünün de artacağını belirtti.

Türkiye'nin ise Suriye'den yük taşıyan araçlardan herhangi bir vergi almadığına dikkat çeken Tüzmen, "Bu bize bir jest oldu. İki ülke vergilerini azalttığı zaman dünya ticaretini kendi üzerlerinden geçirme imkanına sahip olacaklar ki bence Suriye ve Türkiye bu coğrafyada son derece önemli geçiş ülkesi olduğu için iki ülkede dünya ticaretini çok ciddi şekilde kendi üstlerine yönlendirebilirler ve ciddi paralar kazanabilirler" diye konuştu.

Türkiye'den Suriye gelen araçların içerisinde transit araçların daha ağırlıklı olduğuna da işaret eden Tüzmen, ancak transitlere uygulanan ücretlerin devam ettiğini, söz konusu uygulamayı transit araçlara da getirme noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Tüzmen, aynı kararın transit araçlara dönük olarak da alınması durumunda Türkiye'nin Suudi Arabistan, Ürdün, Irak'a yaptığı taşımacılığın bundan büyük fayda göreceğini ifade etti.

Öte yandan Suriye'nin Türkiye'deki vergilerin çok yüksek olduğunu belirterek, bir akaryakıt fiyat farkı da aldığını hatırlatan Tüzmen, "ben de görüşmelerde petrol fiyatlarının aşağıya inmesi nedeniyle şu anda akaryakıt fiyat farkı o kadar fazla olmadığını ancak petrol fiyatlarını arttığı dönemde de bu farkın fiyatların aşağıda olduğu dönemdeki gibi olmasını istediğimizi söyledim" diye konuştu.

Görüşmede, yerel yönetimler vergisi konusuna da değindiklerini anlatan Tüzmen, alınan söz konusu verginin iki ülke arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşmasının ruhuna aykırı olduğunu savundu.