Suriyeli göçmenler Edirne'ye akın etti

Yunanistan'a gitmek için İstanbul'dan yola çıkan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce sığınmacı, jandarma kontrol noktalarında yakalanmamak için TEM otoyolunda araçlardan inip Edirne'ye yürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye sığınmacıların Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçme çalışmaları sürüyor. Bugün İstanbul ve Edirne Otogarı'nda yüzlerce Suriyeli otobüs bekliyor. Öte yandan yola çıkan sığınmacılardan jandarma kontrol noktalarında yakalanmamak isteyenler TEM otoyolunda inerek uzun bir yürüyüşe başladı.

Kent girişlerindeki kontrol noktalarında yakalanmamak için sığınmacılar, bu noktalara birkaç kilometre kala araçlarından inip tarlalardan yürüyerek otogara ulaşmayı deniyor. Sosyal medyada haberleşerek otogarda sabahlayan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sığınmacıların sayısı sürekli artarken, polis bir yandan güvenlik önlemlerini artırırken bir yandan da Suriyelileri, İstanbul'a geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor. 

Yakalanan İstanbul'a gönderiliyor

Sayıları 300'ü bulan sığınmacılar, Yunanistan'a ve oradan da Almanya'ya gitmek isterken, otogarda toplanmayı önlemek için kentin farklı noktalarında yapılan kontrollerde yakalanan sığınmacılar da İstanbul'a gönderiliyor. 

21210.jpg

'Denizden korktuğum için kara yolunu tercih ettim'

Sığınmacılardan Salih Ahmed, yaklaşık 2 ay önce Suriye'den İstanbul'a geçtiklerini, burada bir süre çalışıp para biriktirdikten sonra Edirne'ye geldiklerini anlattı. Ahmed, ''Ağabeyim, annem ve kardeşlerimin hepsi Almanya'ya gitti. Bir tek ben, eşim ve çocuklarım kaldık. Ailem, deniz yoluyla gitti. Denizden korktuğum için ben karayolunu tercih ettim. Çocuklarım olmasaydı belki deniz yolunu denerdim'' dedi. 

Ahmed, başka seçenekleri olmadığını, bu nedenle sonu ne olursa olsun mutlaka Avrupa'ya gideceklerini kaydetti. 

Bu arada, Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı kabul edeceği söylentisi üzerine, sığınmacıların toplu olarak Yunan sınırını geçme kararı aldıkları bilgisini edinen polis ve jandarma ekipleri, kent girişlerindeki kontrollerini artırdı.  

Kent girişlerindeki Edirne Jandarma Komutanlığının kontrol noktalarında yakalanmamak için sığınmacılar, bu noktalara birkaç kilometre kala araçlarından inip, şehir merkezine tarla yollarından geçerek otogara ulaşmayı deniyor. 

Bu şekilde kente girmek isteyen 150 kişilik grup otoban çevresindeki tarlalarda tespit edilirken, İl Emniyet Müdürlüğü, sayılarının artacağı tahmin edilen sığınmacılar nedeniyle çevre illerden takviyesi sağladı. 

Bilet alamayan mülteciler İstanbul Otogarı'nda bekliyor

cats-075.jpg

Öte yandan bilet alarak Edirne'ye gitmek isteyen mülteciler İstanbul Otogarı'na akın etti. Bilet bulamayan yüzlerece göçmenin otogarda yattığı görüldü. İstanbul polisi otogardaki mültecileri geri göndermek için yoğun çaba harcarken, hala yüzlerce Suriyelinin otogara akın ettiği bildirildi.

54545454-orta.jpg

Bekleyiş devam ediyor

Suriyeli kaçakların Edirne gişeler Mevkiindeki bekleyişi devam ediyor. Edirne İl Jandarma Komutanlığı Ekipleri ile Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de kent girişinde önlem aldı. TEM otoyolu gişeler mevkii ağaçlık alanda bekleyen Suriyeliler için Edirne İl Jandarma Komutanlığı Edirne Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Edirne Belediyesi 3'er saat arayla kumanya ve su dağıtımı yapıyor.