Suriyeli taraflar yüz yüze görüşmeye hazırlanıyor

Suriyeli muhalefet ve rejim temsilcileri, ülkede iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze görüşmeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE- İsviçre'nin Cenevre kentindeki BM ofisinde yapılacak görüşmeler yerel saatle 10:00'da başlayacak

Tarafların ilk kez "aynı odada" bir araya geleceğini dün BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi açıkladı.

İbrahimi, dün hem muhalefet hem de rejimi temsil eden heyetlerle ayrı ayrı toplandı. Toplantılar sonunda açıklama yapan İbrahimi, "taraflarla aynı odada görüşmek için mutabık kaldıklarını" duyurdu.

Heyetlerin aynı odada olacağı ancak doğrudan birbirleriyle değil, BM Temsilcisi İbrahimi'yi muhatap alacakları belirtiliyor.

Cenevre-1 Bildirisi'nin en önemli unsurunu, tarafların "karşılıklı rızası temelinde tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin kurulması" oluşturuyor.

Surileyi muhalif kaynaklar, yönetimi temsil eden heyetle, Özel Temsilci İbrahimi'nin öncülüğünde varılan anlaşma gereği Cenevre-1'de alınan kararlar üzerinde mutabakat sağlandığı ve bugünkü görüşmede kararların kabulüne ilişkin anlaşma imzalanacağını belirtmişti.

İbrahimi, dün yaptığı açıklamada, Suriyeli tarafların "görüşmelerin Suriye'yi kurtarmak için yapılacağını bildiklerini" söylemişti.

Suriye rejimi: Cenevre'de mutabakata varılmadı

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Cenevre-2 Konferansı'nda Beşşar Esad rejimini temsil eden heyet, görüşmelerin başlamasından önce Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile mutabakata varıldığı yönünde basında yer alan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Esad yönetimini temsil eden heyetle, SMDK arasında "aynı odada" yapılacak görüşme öncesi yayımlanan haberde "Muhalifler ile aralarında herhangi bir mutabakata varılmadığı, Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararların temel alınarak şekillendirilmiş bir anlaşmanın söz konusu olmadığı" vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir