Sürücü kurslarına taban fiyat geliyor
Sürücü kurslarındaki eğitim kalitesinin artırılması ve haksız rekabetin önüne geçilmesi için taban fiyat uygulamasına geçilecek. Kurslar, taban fiyatın altında fiyat ilan edemeyecek. Ancak belirlenen fiyatın üzerinde öğrenci kaydı yapabilecek
Haksız rekabetin önüne geçilmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve sürücü adaylarına eksiksiz eğitim verilebilmesi için Türkiye genelindeki tüm sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasına geçileceği bildirildi.
Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, yaptığı açıklamada, ülke genelinde 3 bin 500 sürücü kursu olduğunu ve yıllık ortalama 1 milyon 200 bin kişiye sürücü belgesi verildiğini söyledi.
Doğrudan insanların can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir iş yaptıklarını ve bunun kusursuz olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, kurslar arasında fiyat birlikteliği olmaması nedeniyle çok düşük ücretlere kursiyer kaydı yapılabildiğini ifade etti.
Düşük ücretle kayıt alan kursların kaliteli eğitim vermesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
Belirlenen fiyatın üzerinde öğrenci kaydı yapılabilecek
"Konfederasyon olarak taban fiyat belirlenmesi konusundaki isteğimizi Milli Eğitim Bakanlığına ilettik. Yönetmelik değişikliği üzerinde görüşülüyor. Bir ay içerisinde taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu uygulama hem sürücü kurslarının hem de kursiyerlerin lehine olacak. Şu anda eksik eğitim veren kurslar 500-600 liraya öğrenci kaydı yaparken, kusursuz eğitim veren kurslar 800-900 liraya öğrenci alıyor. 40 bine yakın eğitimcimiz var ve bunların büyük çoğunluğu üniversite mezunu. Yapılacak düzenlemeyle her ilde milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda bir fiyat belirlenecek. Hiçbir sürücü kursu belirlenen taban fiyatın altında fiyat ilan edemeyecek. Ancak belirlenen fiyatın üzerinde öğrenci kaydı yapabilecek."
"Eksik eğitimin bedeli insan hayatıyla ödeniyor"
Düşük fiyatla kurslara kaydolan öğrencilerin sürücü eğitimlerini tam olarak alamadığını, bu nedenle sınavlarda başarısız olduklarını dile getiren Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının 30 saat teorik, pistlerde ve simülatörlerde eğitim, daha sonra da 12 saat akan trafikte direksiyon dersi verilmesini zorunlu tuttuğunu hatırlattı.
Yılmaz, bu eğitimlerin bir maliyeti olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bu maliyet Hakkari'de neyse üç aşağı beş yukarı Edirne'de de aynıdır. Biz kurslar olarak öğrencilerimize bu eğitimleri vermek zorundayız. Fiyatlar çok fazla düşürüldüğü zaman istenen eğitimlerin verilmesi olanaksız hale geliyor. Çünkü kurs yetkilisi düşük fiyat verince bunu mutlaka bir yerden çıkarması gerekiyor. Düşük fiyat demek 'eksik eğitim' anlamına gelir. Bizde eğitim eksikliğinden kaynaklanan yanlışı geriye dönüp düzeltme şansı yok. Eksik eğitimin bedeli insan hayatıyla ödeniyor."
Taban fiyat uygulaması geldikten sonra hiçbir sürücü kursunun belirlenen fiyatların altına inemeyeceğini ama daha fazla fiyat ilan edebileceğini anlatan Yılmaz, "Taban ücret altında fiyat veren kurslar yakın takibe alınacak, denetimler sonucu uyarılarda bulunulacak. Hatalarında ısrar eden kurslar hakkında geçici veya daimi kapatma cezaları verilebilecek" dedi.
Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte kurslardaki eğitim kalitesinin de artacağını ve bilinçli sürücüler yetişeceğini ifade eden İsmail Yılmaz, kurslar arasındaki farkın da verilen eğitimle ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.