Süs bitkilerinde sertifika ile marka olunur

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nurettin TAŞ / Sakarya Çevre ve Orman Müdürü

Sakarya, son yıllarda gelişme gösteren süs bitkisi yetiştiriciliğinde büyük bir atılım yaparak bu yöndeki gelişimini sürdürüyor. 12 yıl öncesinde ilimizde iç ve dış mekan süs bitkiciliği alanında 65 dekar alanda üretim yapılırken, bugün itibariyle 11 bin dekardan daha fazla bir alanda yapılıyor. Sektörde son 5 yıl içerisinde çok hızlı bir gelişme olmasına rağmen kaliteli ve aşılı fidan üretiminde beklenen atılım sağlanamamıştır. Üretim materyalinin temelinde dışa bağımlılık hala devam ediyor. Özel fidanlık sektörünün özel veya kişisel üretim yapmak istediğinde ihtiyaç duyacağı yetiştirme materyalinin temini konusunda yurtdışına bağımlı olmaktan kurtulması gerekiyor. Bunun için kolay, ekonomik, garantili materyali bulabilmek amacıyla bitki tanıtım parkı kurma çalışmalarına başlamak ilimiz için bir zorunluluk haline geldi.

Bu bağlamda özel sektör için altlık ve anaçlık fidan üretimini planlı yapmak amacıyla bakanlığımızca ilimizde 30 bin metrekarelik alanda bitki tanıtım parkı kuruldu. Bu parkta 100 türe ait 2 bin 167 adet fidan bulunuyor. Ayrıca, Bakanlığımız, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü tarafından 20.61 hektarlık orman arazisinde dış mekan süs bitkisi üreticilerinin ürettiği fidanların tanıtımı için Sapanca ilçesi Yanık mevkiinde tanıtım ve sergileme yeri tahsisi yapılmış olup alan üzerindeki proje çalışmaları devam ediyor.

Hendek ilçemizde bulunan Hendek Fidanlık Mühendisliği ise 69.6 hektar alana sahip olup burada 156 farklı türde fidan üretimi yapılıyor. Fidanlık Mühendisliğimizde başlangıçtan günümüze kadar 224 milyon 614 bin adet fidan üretimi yapılmıştır.

Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İşkur İl Müdürlüğü arasında yapılan 'Toplum Yararına Çalışma Programı' projesi kapsamında; 2009 yılında 25 kişi 3 ay süre ile istihdam edilmiş olup, bu kişilere 45 bin 391 lira ödenmiştir. 2010 yılı ilk diliminde 40 kişi 6 ay süre ile istihdam edilecek olup 210 bin 743 lira ödenmesi planlanmıştır. 2010 yılı ikinci diliminde ise 40 kişi 4 ay süre ile istihdam edilerek 101 bin lira ödenmesi planlanmıştır. Ayrıca istihdam edilen işçilere fidan üretimi konusunda çeşitli eğitimler verilerek meslek edinmeleri de sağlanmıştır.

Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüz tarafından fidan üretimi çalışmalarında yapılan tüm faaliyetlerde 2005-2010 yılları arasında süs bitkiciliğinin geliştirilmesi için sektöre 2 milyon 471 bin liralık destek sağlanmış olacaktır.

Sakarya ilimiz, sahip olduğu ekolojik koşulların uygunluğu, iklim koşulları ve zengin gen kaynakları ile süs bitkisi üretiminde önemli bir potansiyele sahip. Dış mekan süs bitkisi yetiştirilmesinde uygun toprak ve iklim şartları uygun olan Sakarya, bu alanda marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. . Ancak, süs bitkisi üretiminde dünyada Türkiye'yi, Türkiye'de de Sakarya'yı bir marka haline getirmek için bitki kalitesini uluslararası standartlarda belgelendirerek, sertifikalı bitki üretimine geçilmesi gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir