Susurluk davasında 'görevsizlik'

Mehmet Ağar'ın dosyası, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Mehmet Ağar'ın 'Susurluk Davası' kapsamında yargılandığı davayla ilgili görevsizlik kararı verdi.

Mahkeme, dava dosyasının terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.                 

Ağar'ın, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "suç işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan yargılanmasına başlandı.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinde Ağar'ın gelmediği duruşmaya avukatları Abdullah Egeli ve Abdulkadir Toluç katıldı. Çoğunluğunu Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerinin oluşturduğu bir grup avukat da duruşmayı izledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hakkı Elvan, Ağar adına çıkarılan davetiyenin tebliğ edildiğini, nüfus kaydının dosyaya gönderildiğini, ancak sabıka kaydının gönderilmediğini belirtti. Elvan, Ağar'ın 5 gün raporlu olduğuna dair sağlık raporunun da dosyaya sunulduğunu açıkladı.

Ağar'ın avukatları ise müvekkillerinin sağlık sorunları nedeniyle gelemediğini, gelecek duruşmada savunmasını yapacağını, ardından kendilerinin de gerekli açıklamalarda bulunacaklarını ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Gürsel Özgencil ise sanığa atılı suçun "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" olduğuna işaret etti. Özgencil, Türk Ceza Kanununun 220/1 ve 3. maddeleri uyarınca yargılanacak Ağar'ın dosyasının, görevsizlik kararı verilerek, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Ağar'ın avukatları, Cumhuriyet Savcısının görüşüne ilişkin kararı mahkemeye bıraktığını belirtti.

Heyet, görevsizlik kararı verdi

Mahkeme Heyetinin baş başa yaptığı kısa bir değerlendirmenin ardından, Başkan Elvan, dosyanın görevsizlik kararı verilerek, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Mehmet Ağar, 1993-1996 arasında, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı'nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek, yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak, yasalara aykırı olarak Çatlı ve Öz'e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.