Süt dağıtımı 25 Nisan'da başlıyor

Mehdi Eker, Okul Sütü Projesi'nin 25 Nisan günü başlayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılında tarımsal destekleme bütçesinin yüzde 28'inin hayvancılığa ayrıldığını, toplam 2 milyar 113 milyon lira destek verileceğini bildirdi.
 
Eker, hayvancılıkta uygulanacak yeni teşviklerle ilgili Polatlı Arpaç Besicilik İşletmesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de hayvancılığın geçmişte "üvey evlat" muamelesi gördüğünü belirtti.
 
2002 yılında toplam tarımsal desteklerin yüzde 4'ünü oluşturan hayvancılık desteklerinin payını yüzde 28'e çıkardıklarını dile getiren Eker buna göre, 2002 yılında 83 milyon lira olan hayvancılık desteklerinin 2012 yılı itibarıyla 2 milyar 113 milyon lira olarak belirlendiğini kaydetti.
Eker, 2012 yılında ilk defa etçi damızlık sığır başına 350 lira destek verileceğini, besilik hayvan başına da 300 lira ödeme yapılacağını bildirdi.
Besicilik desteği için toplam 450 milyon lira kaynak ayrıldığını ifade eden Eker, "Erkek besi danası kayıtlıysa, kulağına küpe takılmışsa, 3 ay önce beslemeye alınmış ve götürüp kestiriyorsa, buna hayvan başına 300 lira destek veriyoruz" dedi.
Bu koşulları taşıyan, 1 Ocak 2012'den sonra kesilmiş hayvanlar için destekten yararlanılabileceğini dile getiren Eker, kaynak tespit edilirken, 1,5 milyon baş üzerinden hesaplama yapıldığını vurguladı.
 
Türkiye genelinde böyle bir proje ilk
Eker, süt desteklerine ilişkin bilgi verdi, okul sütü projesine değindi.
Okul sütü projesiyle 32 bin 526 okulda, 7 milyon 200 bin öğrenciye 180 milyon kutu 200 mililitrelik süt dağıtılacağını belirten Eker, 36 bin ton süt kullanılacağını söyledi.
Eker, şöyle konuştu:
 
"İlkokul çocuklarına hem süt içme alışkanlığı kazandıralım, hem sağlıklı bir içecek olsun. Dolayısıyla çocuklar sağlıklı bir şekilde beslensin ve Türkiye'de üretilen sütten doğru şekilde tüketme imkanı bulunsun, elde edilsin. Hayvancılığı da süt sanayisini de üreticiyi de çiftçiyi, sütçüyü de bu şekilde desteklemiş olalım.
Bu, ilk defa Türkiye sathında yapılıyor. Arada 'biz başlatmıştık' falan filan diyenler oluyor. Öyle değil, pilot bölgede, birkaç vilayette geçmişte uygulamalar yapıldı, ama Türkiye genelinde böyle bir proje daha önce yapılmadı. Proje önümüzdeki günlerde uygulamaya başlıyor. 25 Nisan günü de inşallah çocuklar, ilk sütü almış olacak."
Eker, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, proje kapsamında anasınıfı ve ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerine, haftanın 5 günü süt dağıtılacağını vurguladı.
 
Özel okulların kapsamda olup olmadığına dair soru üzerine Eker, okulları Milli Eğitim Bakanlığı'nın tespit ettiğini kaydederek, "Bildiğim kadarıyla özel okullar o listede yok" dedi.
Projenin ne kadar süreceğiyle ilgili soruya da Eker, "Biz başladık, Bismillah dedik. Zaten şöyle olacak: İhtiyaç olduğunda, sektör sıkıntıya girdiğinde bunun önünü açmak için, problemi çözmek için böyle tedbirler alacağız."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir