Sütaş, entegre tesisle 1.500 kişiye iş yarattı

Şirket, Aksaray'da kurduğu yeni üretim tesisi ile yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2250 damızlık süt sığırı üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

AKSARAY - Toplam 100 milyon dolarlık yatırım ile Aksaray'da yeni bir üretim tesisi kuran Sütaş, uygulayacağı yeni üretim modeliyle Orta Anadolu halkına servet yaratmayı hedefliyor.

'Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi' kapsamında faaliyete geçen Aksaray entregre tesisleri ile yemden süt üretimine tüm süreci entegre haline getiren şirket, yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2250 damızlık süt sığırı üretecek.

Yatırım ile bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak olan Sütaş, 2012 sonuna kadar 250 milyon TL yatırım ile 2 olan entegre tesis sayısını 4'e çıkarmayı planlıyor.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, dün Aksaray'da düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Sütün bereketi, Orta Anadolu'ya yayılacak. Hem düzenli gelir, hem de servet yaratacak. Üreticiyi, işletmeci statüsüne yükseltecek. Bu projenin başarısı, aynı kaderi paylaşan üretici ile sanayicinin ortak başarısı olacak" ifadelerini kullandı.

Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entregre Tesisleri'nin,1975 yılında kurulan Sütaş'ın 35 yıllık inancın ve kararlılığın meyvesi olduğunu söyleyen Yılmaz,100 milyon dolara mal olan tesiste yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üreteceklerin anlattı. Bu yatırım ile bölgede önemli bir istihdam da sağlayacaklarını kaydeden Yılmaz, "Biz burada yalnızca bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak bir tarım ve sanayi kompleksi kurmuyoruz.

Esasen, Orta Anadolu'da süt hayvancılığını ve süt üretimini ve buna bağlı tarımsal ve ticari faaliyetleri hızla geliştirecek büyük bir organizasyon ve etkili bir örnek oluşturuyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda, süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyeciler ile birlikte yaklaşık 40 bin aileye daha dolaylı istihdam sağlıyor olacağız" bilgilerini verdi.

250 milyon TL'lik yatırım geliyor

Muharrem Yılmaz, bundan sonraki yatırım hedefleri ile ilgili de bilgi verdi. Sütaş'ın, iki olan entegre tesis sayısını dörde çıkartmak ve ürün çeşidini artırmak için 2012 sonuna kadar 250 milyon liralık yatırım hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, bu yatırımlar sonunda doğrudan istihdam sayılarının 5 bine çıkacağını kaydetti.

"Ottan Sofraya Süt Değer Zinciri" yönetimi modeliyle, üretim ve dağıtım zincirinin tüm aşamalarında en yüksek kaliteyi hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, çiftçiye yem desteği sağlayacak fabrikalarını, sağlıklı verimli damızlık için damızlık yetiştirme merkezlerini, çiftçiye, öğrenciye ve yatırımcıya yönelik Uygulamalı Eğitim Merkezleri'ni bu tesis ile hayata geçirdiklerini söyledi.

"Çiftçi olmaya evrilmek lazım"

Sütaş'ın AB standartlarında üretim yapacak olan bir tesisi Türkiye'ye kazandırdığını söyleyen Sanayi ve Ticaret Nihat Ergün, "Gelecekte gıda, su, enerji ve petrol güvenliği çok büyük önem arz ediyor. Ama bunun yanında en önemlisi gıda güvenliği. Sanayi tarımın gelişmesine sebep olan bir olgudur. Biz Harran'a su götürdük, ama bunun yanında teknolojiyi götüremedik, bu yüzden de ihtiyaç bir işe yaramadı. Demek ki sadece ihtiyaç değil bunun yanında teknolojiyi de getirmek lazım. Sütaş'ın Aksaray'da yaptığı bu. Üretim tesisi kurmanın yanında teknolojiyi ve eğitimi de yanında getirdi. Artık bizim köylü olmaktan, çiftçi olmaya evrilmemizin zamanı geldi" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir