Sütünü işte sağabilen annenin performansı yüzde 30 artıyor

Süt sağma odası bulunan işyerlerinde ise kadının performansı yüzde 30 artıyor, kendisine özel bir süt sağma odası sunulan kadınların yüzde 41'i işe erken dönüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN 

Türkiye'de yaklaşık 4 işyerinden 3'ünde süt sağma odası bulunmuyor. Çalışan anneler, toplantı odası hatta tuvalette sütünü sağmak zorunda kalıyor. Süt sağma odası bulunan işyerlerinde ise kadının performansı yüzde 30 artıyor, kendisine özel bir süt sağma odası sunulan kadınların yüzde 41'i işe erken dönüyor. 

Philips'in Avent markası ile Çalışan Destek Vakfı'nın (ÇADEV) 55 ilde 752 anne ile görüşerek yaptığı araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Projenin detaylarını Philips Tüketici Ürünleri Genel Müdürlüğü görevini ağustosta devralan Milena Elmasoğlu ile iki ay önce kurduğu ÇADEV'de ilk projeyi başlatan Prof. Dr. Tarık Yılmaz anlattı. 

Sadece bir oda ve 1.200 TL 
Süt Saatim çalışmasına göre, işyerlerinde sadece bir odanın ayrılması ve toplam 1200 TL civarında bir kaynakla süt sağma odaları kurulabileceği bilinci aşılanmaya çalışılıyor. Elmasoğlu, önümüzdeki yıl 10 şirkette süt sağma odası kurulabilmesi için teknik destek sağlamayı hedeflediklerini, bu süreçte projenin kamu kurumlarına da taşınabileceğini söyledi. Proje fikrinin Philips Türkiye'de çalışan annelerden çıktığını vurgulayan Elmasoğlu, Avent'in bir diğer projesi Anne Okulu ile şimdiye kadar 500 bin kişiye dokunabildiklerini söyledi. 

Prof. Dr. Yılmaz da Leap adlı şirketiyle çalışan destek programı hizmeti verdiklerini, ağırlıklı finans olmak üzere müşterileri olan 85 şirketin çalışanlarının her türlü özel sorununda uzmanlarla telefonda konuşabildiğini anlattı. Yılmaz, imkanı olmayan kadın çalışanlara ücretsiz destek için kurduğu ÇADEV'in ise bu alanda ABD'den sonra dünyada ikinci dernek olduğunu söyledi. Yılmaz, "Süt sağma odası kadın çalışan için kadına verilen önemin ve motivasyona desteğin göstergesi. Sağladığı motivasyon artışı ile maliyeti çok kısa zamanda çıkarıyor" dedi.

Toplantıda ayrıca bu yıl yüzde 3 artışla 1.3 milyon bebeğin doğduğu Türkiye'nin süt sağma ürünleri için cazip bir pazar olduğu anlatıldı. Süt pompası kullanımının ise dünyada yüzde 40'lara kadar çıkarken Türkiye'de henüz yüzde 20'lerde olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir