Suudiler istedi, OPEC arz kısıtına gitmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste Naz Süllü - İntegral Menkul Değerler 

Dünya petrol üretiminin yüzde 40’ını elinde bulunduran Petrol ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 27 Kasımda Viyana’da gerçekleştirdiği toplantıda tarihi kararlar alarak son 4 yılın dibini gören petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesine sebep oldu.

12 üyeli OPEC, Venezüela'nın ve İran’ın petrol arzını azaltım çağrısına rağmen, petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldı. 

Petrol fiyatları bu yılın başından bu yana yüzde 27 oranında düşüş kaydederek, 104 dolar fiyattan 112 dolara kadar yükselmiş ardından ise 70 dolara kadar gerileme kaydederek ayı piyasasına girmişti. 

2011 yılında günlük 30 milyon varil üretim kararı alan OPEC, bu kararından vazgeçmedi ve petrol talebinin daraldığı şu günlerde herhangi bir arz kısıtına da gitmedi.  

Fiyatlarda düşüş sürecek

OPEC’in bu kararı elbette ki petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesine sebep olacaktır.  

Küresel büyüme rakamlarının yavaşladığı şu günlerde petrol talebi de benzer oranla azalmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarının gerilemesi, özellikle Türkiye gibi petrol ithali gerçekleştiren ülkelerin cari açık ve ana girdi maliyetleri açısından olumlu bir durum.  

Fakat söz konusu Amerika gibi enflasyon yaratmada mücadele eden ülkeler olunca, deflasyonist baskıya sebebiyet verebilecek bir OPEC üyeleri arasında pastanın en büyük dilimi yüzde 31oranında Suudi Arabistan’a ait. 

Suudiler günlük üretimde aldıkları payı kaybetmemek adına OPEC’in arz kısıntısına gitmesini istemediler. OPEC’in günlük üretiminde Suudilerin payı oldukça büyük ve 12,5 milyon varillik petrol üretim kapasitelerinde 9 milyon 750 bin varil petrol üretimi yapıyorlar.

untitled-3-001.jpg