Süvari kendi yazılımı ile cirosunu artıracak

Süvari, bir yıldır üzerinde çalıştığı yazılım ile mağazaya giren müşterinin alışveriş oranını 2 puanartırdı. Sistem bir yıl içinde tüm mağazalara yaygınlaştırılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Erkek giyim markalarından Süvari Giyim, 2013 yılına hızlı girdi. Önceki akşam basın mensupları ile biraraya gelen ve geçen yıl sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyleyen Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, "2012 yılı 2010 ve 2011'e göre daha yavaş gitti. Ancak çok yavaş değildi. Örneğin 2010 ve 2011'de otobanda 180 ile giderken, 2012'de otobanın normal hızı olan 130'a düştük. Ancak sanki yavaş gidiyormuşuz gibi geldi. Halbuki 130 iyi bir hız. Biraz yavaşlayınca bütçe ve masrafları kontrol etmesi de zor oluyor. Biz de 2012'de öngörüler doğrultusunda hedeflerimizi revize ettik. Hemen ocak ayında düzeltmeler yaptık. İyi ki yapmışız. Mağaza açma gibi hedeflerimizi revize ettik. Yıla başlarken hedefimiz yüzde 30 büyüme idi. Ocakta bunu yüzde 20'ye sonra yüzde 15-20 aralığına çektik. Tahminimiz oldu. 2012'de yüzde 17 büyüdük. 130 milyon lira ciroya ulaştık. Süvari'nin önceki 10 yılına bakınca düşük gibi gözükebilir ama piyasadan daha hızlı büyüdük. Bu büyüme rakamı sektör ortalamasının iki katı civarında. 2012'de açtığı yeni mağazalara rağmen küçülen firmalar da oldu. Ancak 2012 yılının bizim için önemi altyapımızı daha iyi oluşturup, daha iyi bir planlama yapmamızı sağlayan bir yıl olmasıydı" dedi. 

 
Altyapıda neler yapıldığını ise Genel Müdür Fatih Coşkun anlattı. Perakendecilikte operasyonel tarafın çok önemli olduğunu belirten Genel Müdür Coşkun, "Bunu dünya çapında yapan firmalar var; Zara, H&M gibi. Türkiye'de de LCWaikiki çok iyi yapıyor" diyerek kendilerinin kurduğu yeni sistemi anlattı. 
 
Uluslararası alanda faaliyet gösteren Getron Bilişim Hizmetleri ile çalıştıklarını ve perakendecilik konusunda TÜBİTAK ve TEYDEB desteği ile bir yazılım geliştirdiklerini belirten Coşkun, bu yazılımın "Akıllı Stok Transferi Yönetimi" ile "Talep Tahmini&Sipariş Planlaması" projesi kapsamında kullanıldığını anlattı.  
 
Genel Müdür Fatih Coşkun, yazılımın özelliklerini ise şöyle anlattı: "Bu yazılımla hangi mağazamızda hangi ürünün satıldığı, o mağazada satılmayan bir ürünün bir başka mağazada satılabileceği, hangi üründen ne kadar yapılması gerektiği, hangi mağazaya hangi beden ve renk ürünlerin gitmesi gerektiği, mağazalar arası ürün transferinin en rantabl nasıl yapılabileceği, müşterilerin hangi gün maaş aldığı, hava şartlarının satışları nasıl etkilediği gibi doneleri derleyerek müşteri kitlemizin özelliklerini bize derliyor. Nerede hata yaptığımızı söylüyor ve bize bir plan sunuyor. Biz de bu plan doğrultusunda üretim ve perakende zincirlerimizi şekillendireceğiz."
 
Yazılımla, alışveriş yapan müşteri arttı
 
Bu yazılım üzerinde bir yıldır çalışıldığını ve kendi sistemlerinin H&M ile Zara'dan daha iyi olduğuna inandıklarını belirten Ahmet Coşkun ise bu proje için kendilerinin 500 bin lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Yazılımı bir mağazaları için denediklerini ve içeriye giren müşterinin yüzde 8.5'i alışveriş yaparken, yazılımla yapılan yönlendirmeler sonrası bu oranın yüzde 10.5'e yükseldiğini söyledi. "Çok net fayda gördük" diyen Coşkun, marttan itibaren sistemi kuracaklarını ve bir yıl içinde bu sistemi bütün mağazalarında kullanmaya başlayacaklarını kaydetti. Coşkun sistemle yüzde 20 civarında ciro artışı beklediklerini ayrıca stoklarının ve stok maliyetlerini yüzde 40 oranında azalmasını öngördüklerini söyledi. 
 
Üç kıtada yüzde 30 büyüme hedefi
 
[PAGE]
 
 
Üç kıtada yüzde 30 büyüme hedefi
 
Bu yıl yüzde 30 büyüme ile 170 milyon lira ciro hedeflediklerini söyleyen Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, "Sektörün önceki 10 yılına baktığımızda önümüzdeki 10 yılda aynı oranlı büyümeleri yakalaması pek mümkün görünmüyor. Bunun için de sektörün yurtdışı operasyonlara yönelmesi gerekiyor. Biz de operasyonlarımızı yurtdışına yoğunlaştırıyoruz" dedi. Şu anda üç kıtada 107 mağazaları olduğunu bunun 83 tanesinin Türkiye'de olduğunu belirten Coşkun, "2017 hedefimiz 300, 2023 hedefimiz ise 1000 mağazaya ulaşmak. Bu 1000 mağazanın yüzde 60'ının yani 600 tanesinin yurtdışında olmasını planlıyoruz. Şu anda Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Ukrayna ve Irak' ta kendi mağazalarımız, Fas ve Nepal'de de franchisinglerimiz bulunuyor. Mevcut 8 ülkenin yanı sıra, her yıl iki yeni ülkede daha mağaza açmak üzere çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu yıl 18'i yurtdışında olmak üzere 30 yeni mağaza açacağız. Orta Afrika, Uzak Doğu gibi gelişme potansiyelinde olan pazarlarla ilgileniyoruz. Bu yıl iki ülkeye daha adım atacağız. Biri Mısır, diğer daha netleşmedi, araştırıyoruz. Avrupa'ya sıcak bakmıyoruz ama Almanya ilgimizi çekiyor. Polonya'yı inceliyoruz. Ayrıca Senegal, Etiyopya, Kenya ve Tanzanya'yı inceliyoruz. Yani bu yıl gideceğimiz ikinci ülke Avrupa ya da Afrika olabilir" dedi. 
Coşkun, "Türkiye'de de daha gidecek çok yolumuz var. Büyükşehirler ve Anadolu'nun genelinde potansiyel arz eden bölgeleri değerlendiriyoruz. Markamız için uygun gördüğümüz alışveriş merkezi projelerinin tümüne giriyoruz. Ancak bir süre sonra Türkiye'de açacağımız mağaza sayısı doygunluk seviyesine yaklaşmaya başlayınca, global büyüme yolunda hız kesmeden ilerleyeceğiz" diye konuştu. 
 
Gömlek yarışması düzenliyor
Batman Kozluk'ta bir okulu yenilediklerini ve sosyal mesajlar vermeye devam ettiklerini söyleyen Ahmet Coşkun, Mimar Sinan Üniversitesi ile yaptıkları kravat yarışması devam ettiğini söyledi. Geçen yıl 300 bin kravat sattıklarını ve bunun 100 bininin yarışma sonucunda gerçekleştiğini söyleyen Coşkun, bu yıl yine Mimar Sinan Üniversitesi ile gömlek tasarım yarışması yapacaklarını kaydetti. Anlaşmanın önceki gün imzalandığını belirten Coşkun, gömlek tasarımının Mimar Sinan Üniversitesi'nde ders olarak yerini aldığını söyledi. 
 
Avrupa'da marka avına çıkacak
Planları arasında Avrupa'da bir marka almanın bulunduğunu belirten Ahmet Coşkun, "Bu, çok yüksek tanınmış bir marka olmayacak. Ortalama 40 mağazalı olmasını planlıyoruz. İyi lokasyonlara ait bir mağazalaşması olmasını istiyoruz. O markayı satın alıp Süvari'ye çevirmeyi planlıyoruz. Böylece Avrupa'nın iyi yerlerinde mağazalaşmış olmayı hedefliyoruz. Böyle fırsatları bekliyoruz. Örneğin Avrupa'da 50 mağaza açmak istesek bunun maliyeti 50 milyon dolar olacaksa, 50 mağazalı bir markayı belki de 15 milyon dolara alabiliriz diye düşünüyoruz. Üstelik mağazalaşmayı tamamlamış olacağız. Belki 5 tane mağaza bizim istediğimiz lokasyonda olmayacak onları da kapatırız. Şu anda bu bir plan, fırsat çıkarsa alma niyetindeyiz. Ayrıca Avrupa'da kiralar yüzde 10-20 civarında düştü. Biraz daha düşer diye tahmin ediyor ve Avrupa'ya girmek için bunu bekliyoruz" dedi.