Suya daha fazla fon yatırılmalı

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria su azlığının önümüzdeki yıllarda daha vahim hale geleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, destek paketlerinde su sektörüne tahsis edilecek hala belli miktarlar olduğunu belirterek, "Hatta daha fazla fon su sektörüne yatırılmalı" dedi.

Gurria, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında, su sektörüne yönelik finansman imkanlarına ilişkin düzenlenen "Finans Üst Düzey Paneli"nde yaptığı konuşmada, su azlığının önümüzdeki yıllarda daha vahim hale geleceğini söyledi.

Yaşanan krizin paketlerin açıklanmasına yol açtığını ve bu paketlerin büyük altyapı yatırımları gerektirdiğini vurgulayan Gurria, "O zaman bütün bu yatırımların su boyutu neden olmasın? Destek paketlerinde çevre etkinliği çok önemli. Yeşile önem veriliyor, maviye değil. Dolayısıyla bu mesajı vermek gerekir; suda etkin olmak için daha yüksek profillere ihtiyacımız var. Yeni istihdamlar için elimize küreği alıp hemen başlamamız gerekir" diye konuştu.

"Sürdürülebilir bir ekonomi için daha iyi su kaynaklarına ihtiyaç var "

Gurria, sürdürülebilir bir ekonomi için su kaynaklarının daha iyi olması gerektiğine dikkati çekerken, krize çözüm araştırırken su yönetiminin zorluklarını da ele aldıklarını ifade etti.

Su arzına yapılan yatırımların giderek daha çok ortaya çıktığını vurgulayan Gurria, özellikle gelişmekte olan ülkelerde insanların, su ve sanitasyona yapılan yatırımların geriye dönüşünü çok iyi gördüklerini anlattı. Gurria, "4 ila 12 kez fazla getirisi var suya, sanitasyona yaptığımız yatırımın" dedi.

Gurria, "Destek paketlerinde su sektörüne tahsis edilecek hala belli miktarlar var. Hatta daha fazla fon su sektörüne yatırılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Çalışmalarında öğrendiklerinden birinin de su sektörü reformlarının daha kuvvetlendirilmesi olduğunu dile getiren Gurria, su sektörünün tek başına daha inandırıcı olması gerektiğini söyledi.

Gurria, çevre bakanlarının, su konusunda çalışan kişilerin daima finans bakanlarının ifadelerini dinlemek istediklerini anlatırken, "Ben, maliye bakanı oldum, dolayısıyla biliyorum. Maliye bakanlarını bir kenara bırakın, gidin insanlarla konuşun, insanlardan öğrendiklerinizi gidin maliye bakanına talep olarak bildirin" diye konuştu.

Su ve hijyen krizi en az finansal kriz kadar tehlikeli

Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander de bugün hükümetlerin odak noktası olan krizin dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkilediğini belirterek, yapılacaklarla, zengin ve fakir ile sağlıklı suya erişimi olan ve olmayanlarla erişimi sağlamak gerektiğine işaret etti.

Su ve hijyen krizinin en az finansal kriz kadar tehlikeli olduğunu dile getiren Alexander, "Ama bunun çözümü var. Yeter ki gerekli iradeyi gösterip, bir şeyler yapabilelim" dedi.

Alexander, finans uzmanları ve maliye bakanlarına, uygun yatırım planları sunmaları konusunda çağrıda bulunarak, "Su ve hijyene yatırım kendini çok kısa zamanda geri öder" dedi.

Merkez bankalarının su ve hijyen kaynaklarının finansmanının yüzde 100'ünü karşılayamayacağını, serbest kaynağa ihtiyaç bulunduğunu anlatan Alexander, kredi kıtlığı ve daralma nedeniyle donör kuruluşlar bunu sağlamanın da kolay olmadığının altını çizdi.

Panel'de demokrasi tepkisi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yönettiği panelde, bir katılımcı, "forumun demokratik olmadığı, panelde kadın konuşmacı bulunmadığı" eleştirisini ifade ederek, panelde büyük finansal oyuncuların sunumlar yaptığını, sadece finans konularının konuşulduğu söyledi.

Katılımcı, finansal kurumların şart koyduğunu, şart koymanın demokratik olmadığını dile getirerek, "Finansal, ekonomik düşünceyi ortaya koyuyorsunuz" dedi.

Bakan Şimşek, bunun üzerine panelin uzmanlar paneli olduğunu belirterek, panelde yerel düzeyde sanitasyon ve su hizmetinin herkese ulaştırılması konusunda nasıl finansman sağlanabileceğinin konuşulduğunu söyledi.

Eleştiriyi kabul ettiklerini de belirten Şimşek, ancak panelde yatırımlara devam için finansman konusunun tartışıldığını ifade etti.

Bir başka katılımcının tepkisi üzerine ise BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, BM'nin şu anda "dünyanın en demokratik kurumu" olduğunu kaydederek, "Sizin görüşünüzü tamamen reddediyorum, BM'nin demokratik olmadığını kabul etmiyorum" diye konuştu.

Daha sonra katılımcı, görevlilerce dışarı çıkartıldı.

Öte yandan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na "Hasankeyf Yok Olmasın" broşürü vermek isteyenlere korumalar tarafından engel olunurken, broşürün Bakan Eroğlu'na iletilmek üzere katılımcıdan alındığı kaydedildi.