Taksim Meydanı'nda müdahale sürüyor

Taksim Meydanı'nda oturma eylemi yapan gruba, polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. Çok sayıda kişi yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul - Taksim Gezi Parkı'nda polis müdahalelerinin ardından gruplar halinde yeniden çevrede toplanan eylemciler, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi başlattı.

Taksim'de Gezi Parkı çevresinde olaylar ve polisin müdahalesi sürüyor.  

Taksim Meydanı'nda bir süre oturma eylemlerini sürdüren gruptakilere polis müdahale etti. Polisin biber gazı ve tazyikli su sıktığı bazı eylemciler, çeşitli yönlere kaçtı. 

1-310.jpg

Allani'nin kafatası çatladı

Taksim Meydanı'nda polisin eylemcilere yaptığı müdahale sırasında attığı gaz bombalarının kapsülü yabancı uyruklu Lavna Allani isimli kadının başına isabet etti. Kadına ilk yardım çevredekiler tarafından yapıldı. Hemen Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Allani'nin kafatasının çatladığı kaydedildi. Genç kadın ameliyata alındı.

allani.jpg

CHP'den suç duyurusu

Bu arada, CHP, Topçu Kışlası Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı'nda yapıldığı iddia edilen yıkım çalışmaları ve buna karşı eylem başlatan gruba polis müdahelesine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

2-300.jpg

 Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin sabah saatlerinde Taksim Gezi Parkı'ndaki müdahalesne İstanbulluların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve bazı milletvekillerinin de maruz kaldığını söyledi.

Üzücü bir durumun yaşandığını ifade eden Oran, "Biz dışarıdaki diktatörleri eleştiriyoruz. Diyoruz ki, 'yurt dışında, otoriter rejimlerde diktatörler vatandaşına kimyasal silah kullanıyor'. Taksim'e bakın. Başbakanın talimatıyla devletin polisi halka bir anlamda kimyasal gaz kullanıyor. Şimdi biz, dışarda bu eleştiriyi yaparken içerde bu talimatı kim veriyor? Hakikaten çok çarpıcı, gerçekten akıllların ermeyeceği bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Oran, suç duyurusu dilekçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yargıyı etkileme", "yargıya müdahale", "anayasaya aykırılık", "vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit etmek" gibi suçlardan yargılanmasını talep ettiklerini kaydetti.

İnceleme yapacağız

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı'nda meydana gelen olaylarda, "polisin orantısız güç kullandığına" yönelik iddialara ilişkin, "Dediğiniz gibi iddialar olabilir. Sosyal medyada da var, bize gelen mesajlar da var. Onları inceletmek benim görevim" dedi.

Kılıçdaroğlu Gezi'ye geliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in de aralarında bulunduğu The Marmara Oteli önündeki gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Gaz maskesi takan Gürsel Tekin, tazyikli sudan etkilendi. Tekin, olaylar devam ederken telefonla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak,  "Taksim Meydanı'ndayım. Burada tam bir zulümle karşı karşıyayız. Her 15 dakikada bir olağanüstü bir müdahaleyle karşılaşıyoruz. Biber gazları, su sıkmalar, adeta bir düşman askeri gibi müdahale ediliyor. Sizden yardım istiyoruz. Bu şehrin valisi de emniyet müdürü de İçişleri Bakanı da yok. Muhatap olacağımız hiç kimse yok Sayın Genel Başkanım" dedi.

Daha sonra telefon görüşmesini basın mensuplarına aktaran Tekin, Kılıçdaroğlu'nun destek için Taksim'e geleceğini söyledi. 

ad49097b4741d0bfcabd83c3538049c8.jpg

Bahçeli: Siyasi iktidarın oyunu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin "Siyasi iktidarın emniyet güçleri aracılığıyla aşırı derecede şiddet kullanmayı devam ettirmesi çok doğru değildir. Özellikle de sabaha karşı bu eylemlerin yapılmış olması, gerilim stratejisiyle bazı siyasi hedeflere ulaşma noktasında siyasi iktidarın bir oyunudur. Bu oyuna düşmemek lazım" dedi.

 

Konser ve açılışlar iptal ediliyor

Ünlü işletmeci İzzet Çapa bu akşam Akaretler'de açılışının yapılması planlanan yeni restoranı Limonata Downtown'ın açılışını iptal ettiğini duyurdu. Twitter sayfasından açıklama yapan Çapa, "Bu ortamda şahşahalı bir açılış yapmak Limonata Downtown'a yakışmaz. Açılışımızı iptal ediyoruz. Biz Taksim'deyiz." dedi.

Okan Bayülgen ise Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki radyo programı iptal ettiğini duyurarak şunları yazdı:

Ne Medya adamıyım bugün, ne sanatçı! 17 yaşımda yediğim dayağı bir daha yerim gerekiyorsa polisten! BahçeşehirÜnv.den radyo programı iptal bu gece Taksim!

Garaj İstanbul da Gezi Parkı'ndaki olaylar dolayısıyla etkinliğini erteleyen bir başka mekan oldu. Garaj İstanbul da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu gece garajistanbul'da değil Gezi Park'ındayız! Konserimiz ileri bir tarihe ertelenmiştir." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir