'Tam başkanlık sistemini önereceğiz'

Başbakan Yardımcısı Canikli, 'Tam başkanlık sistemini önereceğiz, modelimiz o. Onun dışındaki diğer ara modeller şu an itibarıyla gündemde değil' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İdam cezasının yeniden getirilmesine ilişkin tartışmalara değinen Canikli, bu konunun toplumsal mutabakat çerçevesinde halledilmesi gerektiğine işaret etti. Canikli, "Vatandaş istiyorsa, kamuoyunda böyle bir talep varsa siyasilerin bu talebe kulak vermeleri gerekir, bundan daha doğal bir şey olamaz. Önümüzdeki başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliği teklifine girip girmeyeceğine yönelik henüz bir şey yok. Bu diğer siyasi partilerle olan görüşmelere bağlı." diye konuştu.

"Ara modeller şu an itibarıyla gündemde değil"

Canikli, anayasa oylamalarının gizli olduğunu anımsatarak, "CHP'de de blok halde bir karşı çıkma ihtimalini ben görmüyorum. İç işlerine karışmak anlamında değil ancak siyasi bir analiz olarak söylüyorum. CHP'den de destek gelebilir ama bunların görülmesi gerekiyor. Tabloyu görmeden yasalaşma ihtimalini kuvvetli bir şekilde görmeden, böyle bir adım atmak doğru değil. Vatandaşta ciddi bir hayal kırıklı yaşanır." değerlendirmesinde bulundu.

Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Canikli, "Tam başkanlık sistemini önereceğiz, modelimiz o. Onun dışındaki diğer ara modeller şu an itibarıyla gündemde değil." dedi. Söz konusu sistemin en önemli uygulayıcısının ABD olduğunu belirten Canikli, önerecekleri sistemle ABD'deki sistem arasında bazı nüansların olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Canikli, "Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge son derece önemli, bu korunuyor. Müthiş bir denge var. Parlamenter sistemde yasama ve yürütme fonksiyonları iç içe girmiş durumda. Bu, zaman zaman ciddi bir takım zafiyetler ortaya çıkarabiliyor. Başkanlık sisteminde ise gerçek anlamda güçler ayrılığı ilkesi hayata geçiriliyor. Olabilecek en kısa süre içerisinde sonuçlandırılıp Meclise getirilecek." ifadelerini kullandı.

"Saldırı kısa süre içerisinde aydınlatılacak"

Canikli, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın uğradığı silahlı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, "Saldırı provokasyon olabilir. Bir siyasetçiye böyle bir saldırı olduğunda ilk akla gelen husus budur. İhtimal çok zayıf gözükse bile mutlaka bu konunun bu şekilde üzerine gitmek gerekir. Bütün bunlar kısa süre içerisinde ortaya çıkacaktır, aydınlanacaktır, bundan kimsenin kuşkusu olmasın." diye konuştu.

"FETÖ ve PKK'nın birlikte suikast düzenleyeceklerine ilişkin istihbaratlar var"
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK'nın birlikte hareket ederek siyasilere yönelik suikast düzenleyeceklerine ilişkin istihbaratların geldiğini vurgulayan Canikli, "Birlikte yapıyorlar. Hatta ilk orijinal öneri FETÖ'nün PKK'ya önerisiydi; 'Biz yapalım, siz üstlenin' şeklindeydi. Böyle bir görüşme trafiği iki terör örgütü arasında tespit edilmişti ve istihbarat raporlarında yer almıştı. O risk halen devam ediyor. Siyasilere yönelik olarak suikastların temel amacı Türkiye'yi ciddi bir kaos ortamına sürüklemek ama bunu başaramayacaklar. Gereken her türlü tedbir alınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir