Tam yol ileri !

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONUK YAZAR / Ergun ÖZGÜR

Öğrencilik günlerimin hafızamda kalan birkaç anısından belki de en önemlisi, gemiye çıktığımı hayal edip, okulun önünde yeşil bir halı gibi uzanan denizin asaletli görünümünü saatlerce seyrettiğim değeri biçilmez günlerimdir.

Göreve başladığım ilk gemi ve sonrası,  hızla akıp giden zaman ve ANKARA, devlet görevinin yüklediği hassas sorumluluklar, ama hep özlenen, hasretine yanıp tutuşulan,  DENİZ, aklımda ve yüreğimde….

İlk gemimde giriş yaptığımız Kontinent limanı, gemiye gelen liman denetim yetkilileri, görevlinin bana yönelttiği sorular, güvertecilerin koşuşturmaları, Süvarinin zabit salonunda yaptığı toplantı ve limanda tutuklanarak kaybettiğimiz günler, yaşanan gerginlikler, Başmühendisin bitip tükenmeyen iş ve çalışma programları, o yıllarımın bende bıraktığı, çaresizlik ve kızgınlık dolu izlenimler.

Devletin bünyesinde göreve başladığım ilk andan itibaren, mensubu olmaktan gurur duyduğum, DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI’nın çoğunluğu meslektaşlarımdan oluşan müthiş azmi ve kararlılığa sahip denizci kadrosu ile kısa sürede birçok ciddi sorunumuzu çözümleyebileceğimizi görmek ve hissetmenin keyfini tattım ve hala da bu zevki yaşamaktayım.

İlk günlerde, amirlerim tarafından verilen KARA listedeki TÜRK bayrağının BEYAZA döndürülmesi için yapılacak eylem planının hazırlanması ve yürürlüğe konması görevi, Teşkilatımızın en üst noktasından tabanına kadar, her kademedeki Yönetici,  uzman ve memur ile hizmetlilerimizin takım ruhu ile yaptığı mükemmel üstü bir çalışma performansı ile bir yılı çok az geçen bir sürede hedefine ulaşmış önce gri liste ve 2009 ortalarında beyaz listede Bayrağımız hak ettiği yeri almıştır.

Yapılan program, bayrak devleti raporlama ve istatistik sisteminin kurulması ve etkin olarak faaliyete geçirilmesi, Bayrak devleti denetim uzmanlarının eğitimi ve denetim standartlarının ileri seviyeye çıkartılması... Her iki gemi siciline giriş için gerekli standart düzeyinin yükseltilmesi... IMEAK DTO ile yürütülen ortak çalışma programı, başta TÜRK LOYDU olmak üzere diğer klas kuruluşları ile işbirliği programları, uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve PARİS MOU sekretaryası ile karşılıklı işbirliği ve yardım programı, başlıkları altında dizayn edilmiş olup, uygulamadaki başarısı son IMO FSI toplantı sonuç ve Paris MOU 2009 değerlendirme raporlarındaki kayıtlarda açıkça görülmüştür.

Denizin, denizcideki tutkusu öylesinedir ki, kirlenip mahvolmasına göz yumamaz, Denizcilerin oluşturduğu Müsteşarlık kadroları, yıllardır artarak süren bu derde çareyi kısa sürede bulmuşlar ve DENİZ KİRLİLİĞİNE ACİL MÜDAHALE operasyonunu gerçekleştirecek ekiplerin, personel ve teçhizat standartlarını belirlemiş ve operasyon yetkisini alacak olan firmaların belgelendirilmesi zorunluluğunu düzenlediği yasal mevzuata bağlı olarak yürürlüğe koymuştur.

IMO nun her çalışma dönemi için belirlediği sloganlar sekretaryası tarafından hazırlanmaktadır. Geçmiş yıllarda dillerden düşmeyen slogan EMNİYETLİ VE GÜVENLİ GEMİLER, ÇOK TEMİZ OKYANUSLAR.gemilerin güven ve emniyetindeki en öncelikli konu, gemiadamlarının eğitim düzeyidir.

Son beş yıldır GASM faaliyetlerinin yanı sıra. Bağımsız değerlendirme ve denetleme kurulunun eğitim kurumlarının standartlarının tespit ve değerlendirme çalışmaları, uygulanan eğitim programlarının STCW standartlarına uygunluk yüzdesindeki artış ve özel kurs programlarının denetimi, hizmete başlangıç öncesi ve hizmet içi eğitim standartlarının değerlendirilmesi, eğitim de Simulator uygulamalarının öncelikli hale getirilmesi, başlıklarında gerçekleştirilen çalışma programı, TÜRK bayraklı gemilerde yapılan bölgesel MOU liman devleti denetimlerinde. personel eğitimi zafiyetini minimize etmiş olup, Beyaz bayrak sürecinin ana başlığını oluşturmuştur.

Günümüzde yaşamın en önemli parçası zaman olup, gemiadamları için Müsteşarlık ile olan ilişkilerinde aldığı en kısa sürede geri dönüşlü yanıtlar,  gemiye katılış, hizmete devam gibi bir çok ciddi sorununu ortadan kaldırmıştır.

Denizciler kendi dünyalarını tüm nimetleri ile birlikte ANKARAYA taşımışlardır. Onlara bu imkanı verenlere minnettarlıkları ebedi olarak devam edecektir.

ANKARA’daki denizciler, tutkuların en büyüğü ile bağlandıkları denizdeki meslektaşları için bildikleri Tek komutu makinaya vermişlerdir. TAM YOL İLERİ……. .   

 

Bu konularda ilginizi çekebilir