TANAP'ta imzalar atıldı

Azeri Şah Deniz gazını Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın yapımı için mutabakat zaptı imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında, "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı" yapımına ilişkin mutabakat zaptı, Enerji Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev imza koydu.

Batının gösteremediği çabayı Türkiye ve Azerbaycan göstermekte
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattının doğudaki kaynakların batıya iletilmesinde çok önemli olduğunu belirterek, "Böyle bir boru hattının anlaşmasını imzalamış olmak üzerinde konuştuğumuz diğer projelerin rafa kaldırıldığı anlamına gelmemektedir" diyen Yıldız, şöyle konuştu: "Doğudaki kaynakların batıya ulaştırılmasında önemli bir alternatif olan bu müstakil boru hattı artık üretici ülkelere, kaynak ülkelere hiçbir mazeret bırakmamaktadır. Bu proje ile beraber özellikle batıda gaz ihtiyacı olan ülkelerin gösteremediği çabayı Türkiye ve Azerbaycan göstermektedir. "
 Avrupa pazarına birlikte çıkacağız
Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev de yaptığı konuşmada bugün imzalanan yeni projenin çok büyük bir siyasi anlamı bulunduğunu ifade ederek "İki ülke Avrupa pazarına birlikte çıkacak" dedi. Ekonomik açıdan da bu projenin çok önemli olduğunu kaydeden Aliyev, bu hattan gelecek 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye pazarında kalacağını, 10 milyar metreküpün ise Avrupa ülkelerine satılacağını söyledi.
Öte yandan Yıldız, yarın Rus Gazprom şirketinden yetkililerin Ankara'ya gelerek, BOTAŞ yetkilileriyle "Batı Hattı" konusunda görüşeceklerini bildirdi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi

Azeri (Şahdeniz 2) doğalgaz gazının gerek Türkiye'de satışı gerekse de Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden transit olarak taşınmasını öngören Hükümetlerarası Anlaşma 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir'de imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma içerisinde, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sisteminin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesi de alternatif bir seçenek olarak düzenlenmişti.

Bugünkü imzalanan mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen söz konusu münhasır boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlanılması ve iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri konusunda mutabakat sağlanmış oldu.

Bu çerçevede, söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye'den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacak. Süreç içerisinde diğer uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri de konsorsiyuma dahil olabilecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir