Tansiyonun ilacı güneşmiş!

Güneş ışınları, yüksek tansiyonu düşürerek, ölümcül hastalık riskini azaltıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Güneş ışınlarının, yüksek tansiyonu düşürerek, kalp krizi ve inme riskini azaltabileceği belirlendi. Edinburgh Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, derinin güneş ışını alması durumunda, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı bir bileşiğin kan damarlarında salgılandığını gösterdi.

Daha önce güneşin tek yararının D vitamini olduğunun sanıldığını belirten bilim adamları, güneşlendikten sonra nitrik oksit bileşeninin, vücutta bu vitaminden ayrı olarak salgılandığını gördü.

Araştırmada, lambaların yaydığı ısı ve mor ötesi ışınlara maruz kalan 24 katılımcının sağlık durumu incelendi.

İlk deneyde, katılımcılar bir saat boyunca ısı ve mor ötesi ışınlar altında kaldı. İkinci deneyde, mor ötesi ışın olmadan katılımcıların cildine sadece ısı verildi.

Mor ötesi ışın verilenlerin tansiyonu büyük oranda düşerken, sadece ısı verilenlerin durumunda değişiklik gözlenmedi.

Yüksek tansiyona bağlı kalp krizi ve inmenin, İngiltere'de cilt kanserinden 80 kat daha fazla ölüme neden olduğunu hatırlatan bilim adamları, güneş ışınlarının sağlığa genel olarak faydalarının zararından daha ağır bastığı, dolayısıyla güneşlenmenin ömrü uzatabileceği sonucuna vardı.

Araştırmaya imza atan bilim adamlarından Richard Weller, sadece D vitamini takviyesi almanın güneş ışınlarının yerini tutmadığını vurguladı.

Bilim adamları, daha sonraki araştırmalarda da güneş ışınlarının ölüm riskini azalttığının doğrulanması halinde güneşe maruz kalmaya ilişkin uyarıların yeniden gözden geçirilmesinin gerebileceğine dikkati çekti.

Konuya ilişkin makale "Science Daily" dergisinin internet sitesinde yer alıyor.