Tansu Çiller tanık olarak dinlenecek

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında, eski Başbakan Tansu Çiller'in "tanık" olarak dinlenmesine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

28 Şubat davasına bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Başbakan Tansu Çiller'in "tanık" olarak dinlenmesine karar verdi, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın ise davaya katılma talebini reddetti.

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 76. duruşması tamamlandı.

Mahkeme, ara kararında, eski Başbakan Tansu Çiller'in, daha önce beyanının alındığı hatırlatılarak, maddi gerçeğin ortaya çıkması amacıyla alınan beyanın yeterli görülmediğinin anlaşıldığı belirtildi. 

Kararda, Çiller'in yeniden dinlenilmesi gerektiği, bu nedenle kendisine 9 Haziran'da mahkemede hazır bulunması için çağrı kağıdı çıkartılmasına, Çiller'in İstanbul'da ikamet ettiği için duruşmaya gelmek istememesi halinde beyanının SEGBİS sistemiyle alınmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

 Çiller, daha önce dava kapsamında 19 Aralık 2014'te İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "mağdur müşteki" olarak ifade vermişti.

Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın şikayetçi olduğu ancak dünkü duruşmada bundan vazgeçtiği, daha sonra da dilekçe vererek davaya tekrar katılmak istediği bildirilen kararda, "CMK'nın 243. maddesi müştekinin duruşmada şikayetten vazgeçmesi halinde, bir daha katılan sıfatı alamayacağı, ayrıca Ceza Genel Kurulunun içtihadında da özgür iradesiyle kamu davası açıldıktan sonra, şikayetten vazgeçen şikayetçi hakkında katılma verilemeyeceği belirtildiğinden müşteki Şevket Kazan'ın katılma isteminin reddine" ifadesine yer verildi.

Mahkeme, suçtan zarar görmüş olma ihtimali ve usulüne uygun talep doğrultusunda Tansu Çiller, Bülent Orakoğlu, Hasan Celal Güzel, Şeref Malkoç, Milli Gençlik Vakfı, Önder İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği ile Konya Eğitimcilik Ticaret ve Sanayi AŞ'nin de arasında bulunduğu bir kısım katılanın müdahilliğinin kabulüne karar verdi.

Mahkeme, duruşmayı üç gün peş peşe yapma kararı alarak erteledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir