Tarihi garın çatısı kül oldu

İstanbul'da Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında yangın çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangın tamamen söndürüldü. Soğutma çalışmaları sürüyor.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Garın üst katında başlayan ve tüm çatı katını saran yangın, İstanbul'un Avrupa yakasından da göründü.

Yangına Kartal, Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri müdahale ederken, itfaiye ekipleri anonslarla Avrupa yakasındaki itfaiye ekiplerinden de yardım talebinde bulundu.

Yangına müdahale etmeleri için Anadolu yakasındaki bütün itfaiye gruplarının takım ve müfrezelerini çıkartmaları istendi.

Yangına denizden de müdahale edilirken, gar binası çalışanları ve yolcular tahliye edildi. Polis ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Garda 15.30 sıralarında başlayan yangın tamamen söndürüldü.

Yetkililer, yangının tekrar çıkmaması için itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ekiplerin gardan ayrılacağını ifade ettiler. Tarihi Gar'ın etrafında ambulanslar bekletilirken tüm tren seferleri durduruldu.

Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangının ardından, kumanda merkezinde meydana gelen arıza nedeniyle banliyö ve Adapazarı seferleri ikinci bir emre kadar yapılamayacak.

Yangına denizden de müdahale edildi. Sahil güvenliğe ait gemi de su sıktı. Anadolu yakası itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangına, Sahil Güvenliğe ait bir yangın söndürme gemisi de denizden destek verdi.

Bilirkişi heyeti oluşturuldu

Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangına ilişkin, inşaat mühendisi öğretim görevlisi, elektrik mühendisi ve yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Ayrıntılı bilirkişi raporunun ardından yangında ihmali bulunanlar hakkında dava açılabilecek. Soruşturma, Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu tarafından yürütülüyor.

Bu arada, yangının çatısındaki tadilat işinde çalışan ve dün akşam saatlerinde gözaltına alınan 2 işçinin yanı sıra, başkalarının da ifadelerine başvurulduğu ve serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Yangın kontrol altına alındı

TCDD Haydarpaşa Gar Müdürü Orhan Tatar, çatı katında başlayan yangının kısa sürede itfaiye ekiplerine bildirildiğini belirterek, itfaiye ekiplerinin başarılı çalışmaları sonucu yangının diğer katlara sıçramadan kontrol altına alındığını ifade etti.

Tatar, "Yangın büyük ölçüde kontrol alındı. İncelemelerimiz devam ediyor. Yangının çıkış sebebi ile ilgili henüz net bir bilgi edinemedik. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da olay yerinde. İncelemelerimiz sürüyor" dedi.

Tatar, yangın anında Gar çalışanlarının ve yolcuların kısa sürede tahliye edildiğini de sözlerine ekledi.

Ana hat tren seferleri başladı

TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, Haydarpaşa Tren Garı'nda ana hat tren seferlerinin başladığını bildirdi.

Apaydın, Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangın nedeniyle durdurulan ana hat tren seferlerinin, saat 20.00'den itibaren normal seyrine döndüğünü kaydetti.

İstanbul çıkışlı "Van Gölü", "Anadolu", "Fatih" ve "İç Anadolu Mavi" ana hat trenlerinin seferlerini, yangın nedeniyle biraz gecikmeli de olsa yapacaklarını belirten Apaydın, söz konusu yolcuların, yangın nedeniyle Haydarpaşa Tren Garı'na yolcu kabul edilmediği için Söğütlü Çeşme İstasyonu'ndan trenlere binebileceklerini söyledi.

Apaydın, Haydarpaşa Garı'ndan hareket edecek trenler için bileti bulunan ancak yangın nedeniyle seyahat edemeyen yolcuların biletlerini, TCDD Genel Müdürlüğü iş yerlerinden kesintisiz iade edebileceklerini veya başka bir tarih için değiştirebileceklerini de bildirdi.

Ana hat trenlerinin bundan sonraki seferlerinin normal seyrinde devam edeceğini vurgulayan Apaydın, "Ancak bölgesel ve banliyö trenleri ikinci bir emre kadar sefer yapmayacak" diye konuştu.

Uçak ve helikopter kullanımına gerek kalmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Haydarpaşa Tren Gar'ında çıkan yangın için Ankara'dan havadan söndürme araçlarının getirildiğini, ancak yoğun söndürme çalışmaları nedeniyle bu araçlara gerek kalmadığını bildirdi. İtfaiyenin geç geldiği ve yangına müdahale edemediği iddialarının da gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, yangından hemen sonra yapılan ilk belirlemelere göre, ahşap çatı katında yalıtım ve çatı tamiratı çalışmaları yapıldığı, günlük çalışmaların bitiminden sonra yangının başladığı bildirildi.

Yangının koku ve dumanın yayılmasıyla anlaşıldığı belirtilen açıklamada, gar personelinin zaman kaybetmeden itfaiyeden yardım istediğinin anlaşıldığı kaydedilerek, "Yangının duyulmasından kısa bir süre sonra İstanbul Valiliği ve İstanbul İtfaiyesi tarafından Ankara'dan havadan söndürme aracı getirtilerek havaalanında konuşlandırıldı. Ancak yapılan yoğun söndürme çalışmaları nedeniyle uçak ve helikopterlerin kullanılmasına gerek kalmadı. Binanın hassas, kagir ve ahşap karışımı olması nedeniyle teknik ve özellikli söndürme çalışması yapıldı" ifadeleri kullanıldı.

Yangının İstanbul İtfaiyesi ve söndüren gemilerinin müdahalesi ile yayılmadan söndürüldüğü vurgulanan açıklamada, alınan ihbarlarla alarma geçen itfaiyenin tüm gruplardan ekiplerini bölgeye sevk ettiği, Kadıköy grubunun olay yerine 15.28'de gelerek yangına müdahale etmeye başladığı bildirildi.

İzolasyondan kaynaklanmış olabilir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Haydarpaşa Garı'ndaki yangının çıkış nedeniyle ilgili ilk tahminlerinin, "Çatıda yapılan izolasyon çalışmasından kaynaklandığı" yönünde olduğunu belirterek, "Çünkü bu çalışmalar yapılırken binanın çatı kısımlarına yanıcı maddeler döşenmiş. Ama kesin yangın sebebi savcılık tarafından görevlendirilecek bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu ortaya çıkacak" dedi.

Öztürk: Çalışmalar kaçak olabilir

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Haydarpaşa Tren Garı'nda belediyenin denetiminde bir onarım olmadığını belirterek, "Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak çalışma var demektir" dedi.

Öztürk gazetecilere yaptığı açıklamada,  tarihi binaları onarmak için her ilçede KUDEP adı verilen  birimler olduğunu, bu birimlerin onarım ruhsatı verdiğini ve yapılan çalışmaları denetlediğini belirterek, "Burasıyla ilgili belediyemiz tarafından verilmiş bir onarım ruhsatı söz konusu değil. Başvuru var. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulundan onay alınmış. Daha sonra ödenek yokluğundan bizden ruhsat alınmamış. Belediyenin denetiminde yapılan bir onarım yok. Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak bir çalışma var demektir" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir