Tarımda sübvansiyonlu kredilerde iyileştirme

Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla sübvansiyon ile kullandırılan tarımsal kredilerde iyileştirmeye gidildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile yüzde 25'ten yüzde 100'e kadar varan sübvansiyon ile kullandırılan tarımsal kredilerde iyileştirme yapıldı.

Büyük baş süt hayvancılığı, tarımsal mekanizasyon, kontrollü örtü altı tarımı ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kredilerinde faiz sübvansiyonu oranı yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltilirken, et hayvancılığı için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi uygulaması getirildi.

Tavukçuluk sektörü kredilerinde sübvansiyon oranı yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıktı. İşletme kredilerinde vade 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde vade 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.

Sübvansiyonlar sayesinde, çiftçi, damla sulama yatırımları için sıfır, diğer tarımsal üretimler için ise yüzde 5,2-9,75 arasında değişen faizlerle kredi kullanabilecek.

Tarımsal işletmelerinde, güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edelin "yeşil enerji"yi kullanan üreticilere, sübvansiyon oranları 10 puan artırılarak uygulanacak. Bu durumda sübvansiyon oranları yüzde 35-70'e çıkıyor.

Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar ile birkaç yıldır devam eden sübvansiyonlu tarımsal kredi uygulamasında, bu yıla ilişkin, özellikle hayvancılık sektörüne yönelik iyileştirme yapıldı.

Karara göre, üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması, tarımsal üretimin geliştirilmesi, verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri'nin (TKK) kredi kullandırımına ilişkin usul, esas ve kıstaslarına uygun olmak koşuluyla,  kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve/veya tüzel kişi üreticilere, bu yıl uygulanmakta olan tarımsal kredi cari faiz oranlarından indirim yapılmak suretiyle tarımsal kredi verilebilecek.

Karara göre, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, organik girdi üretimine yönelik faaliyetlerde yüzde 60 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi uygulamaya devam edilecek.

Sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımında işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 60 olan sübvansiyon oranı yüzde 50'ye indirildi. Fidan teşviğinde yapılan düzenlemeye paralel, standart fidan üretimi ve kullanımı da kredi sübvansiyon kapsamına alındı. Sertifikalı tohum, fide, fidan yurt içi üretimi ve kullanımı, standart fidan yurt içi üretimi ve kullanımında yüzde 50 sübvansiyon ile sübvansiyonlu işletme ve yatırım kredisi verilecek.

Tarımsal AR-Ge yatırımlarına yönelik krediler

Tarımsal AR-Ge yatırımlarına yönelik kredilerde yüzde 40 sübvansiyon uygulaması devam edecek.

Süt sığırcılığı, damızlık düve yetiştiriciliği işletme ve yatırın kredilerinde yüzde 60, küçük baş (koyun/keçi)  yetiştiriciliği, arıcılıkta, yüzde 50 sübvansiyonlu işletme ve yatırım kredisi kullandırımı sürecek.

Kanatlı sektörüne yönelik biyo güvenlik önlemleri için yüzde 60 sübvansiyonlu işletme ve yatırım kredisi kullandırmaya devam edilirken, daha önce yumurta ve et tavukçuluğunda işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 25 olan sübvansiyon oranı yüzde 50'ye çıkarıldı. Bu sektörde 250 bin lira olan kredi limiti de 1,5 milyon liraya yükseltildi.

Arıcılıkta ve kanatlı sektörüne yönelik biyo güvenlik önlemlerinde, önceden sadece işletme kredilerine sübvansiyon uygulanıyordu. Yatırım kredileri de sübvansiyon kapsamına alınmış oldu.

Et ve süt fiyatlarındaki artış nedeniyle, bu yıl sübvansiyonlu kredilerde hayvancılık sektörüne yönelik yeni uygulamalar getirildi. Buna göre damızlık etçi sığır yetiştiriciliğinde, büyük ve küçük baş hayvan besiciliğinde  yüzde 50 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi kullandırılacak.

Damla sulamaya 0 faizli krediye devam

Damla sulama yatırımlarında sıfır faizli kredi uygulaması devam edecek. Tarla içi modern basınçlı sulama sistemleri (damla sulama, yağmurlama sulama) yatırımlarında yüzde 100, derin kuyu açılması gibi diğer sulama sistemleri yatırımlarında yüzde 60 sübvansiyon uygulaması bu yıl da sürecek.

Traktör ve biçerdöver hariç tarımsal mekanizasyon yatırımlarında yüzde 40 olan sübvansiyon oranı yüzde 50'ye çıkarıldı.

İhracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının üretimi için yüzde 50 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi verilmeye devam edilecek.

Kontrollü örtü altı tarımı ile tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde işletme ve yatırım kredilerinde sübvansiyon oranları da yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltildi.

Diğer işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 25 sübvansiyon uygulanmaya devam edilecek.

Ziraat Bankası'nın tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 13 olduğu dikkate alınırsa, çiftçi yüzde 25 sübvansiyonlu kredileri yüzde 9,75, yüzde 40 sübvansiyonlu kredileri yüzde 7,8, yüzde 50 sübvansiyonlu kredileri yüzde 6,5, yüzde 60 faizli kredileri yüzde 5,2 faiz ile kullanabilecek. Yüzde 100 sübvansiyonlu damla ve yağmurlama sulama sistemleri kredilerinde ise faiz uygulanmıyor.

Yeşil Enerji kullanana 10 puandan fazla sübvansiyon

Ziraat Bankası ve TKK, bu kapsamda kendi iştiraki olan tüzel kişilere sübvansiyonlu kredi kullandıramayacak. Tarımsal işletmelerinde; güneş, rüzgar, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen "Yeşil Enerji"yi kullanan üreticilere, kredi konuları itibarıyla uygulanan indirim oranlarının 10 puan fazlası uygulanacak.

Bu karar kapsamında, banka ya da TKK tarafından bir gerçek ve/veya tüzel kişiye hayvansal üretim ve kontrollü örtü altı tarımı konularında azami 7,5 milyon lira, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, tohum, fide, fidan üretimi/kullanımı, Ar-Ge, su ürünleri yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği, tavukçuluk, tarımsal sulama, tarımsal mekanizasyon, ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının üretimi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında azami 1,5 milyon lira; diğer işletme ve yatırım kredilerinde ise azami 500 bin liraya kadar kredi açılabilecek. 

Mevcut kurulu işletmelerin satın alınmasına yönelik olarak kullandırılacak kredilerde, satın alınacak işletmenin faaliyet konusu itibarıyla öngörülen indirim oranları ve azami kredi miktarları dikkate alınacak.

Karar kapsamında açılacak kredilerin vadeleri işletme kredilerinde 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde 5 yıldan 7 yıla kadar olabilecek. Diğer işletme ve yatırım kredileri dışında kredi kullandırımlarında konularına göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığınca ortaklaşa hazırlanacak ve Resmi Gazete;de yayımlanacak tebliğde belirlenecek teknik kıstaslar esas alınacak.

Faiz Sübvansiyonu, hazine tarafından karşılanacak

Ziraat Bankası ve TKK;nın karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde bankanın cari tarımsal kredi faiz oranları ile kredi konuları itibarıyla uygulanan faiz oranları arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak. Söz konusu gelir kayıplarına mahsuben, incelemeler sonucunda kesin gelir kaybı tespit edilene kadar banka ve TKK;nın zarara uğramaması amacıyla karar kapsamında önceden yapılacak ödemeler, Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacak.

Önceden yapılacak ödemeler, banka ve TKK;nın, aylık olarak Hazine Müsteşarlığına, karar kapsamında kullandırılan krediler ve Hazinece aktarılan tutarların kullanılan kısmına ilişkin bilgiler ile kullandırılan kredilere ilişkin vade/hesap devresi/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybını Hazinece belirlenen içerikte iletmesini müteakiben gerçekleştirilecek.

Tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya bu hesaplarda kayıtlı olan borçları ertelenmiş veya taksitlendirilmiş veya yeniden yapılandırılmış olup, geri ödeme süreci devam eden üreticilere banka ve/veya TKK tarafından bu karar kapsamında hiçbir şekilde sübvansiyonlu kredi açılmayacak.

Karar kapsamında açılan kredilere, vadesinde/hesap devresinde/taksit vadesinde ödenmemesi halinde, vade tarihinden itibaren bu karar hükümleri uygulanmayacak. Bu krediler banka ve TKK mevzuatı çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilecek.

Karar kapsamında açılacak kredilerin borçlandırma, kullandırma, takip ve tahsil işlemleri bankanın ve TKK'nın usul ve mevzuat esasları dahilinde yürütülecek.

Karar, 1 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakan yürütecek.

Ziraat Bankası'nın geçen yıl kullandırdığı 7 milyar 708 milyon liralık tarımsal kredinin 7 milyar 61 milyon lirası sübvansiyonlu krediler kapsamındaydı.