Tarımdaki istihdam arttı
Dünya Bankası ve Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'de tarım sektöründe çözülen iş gücü, 2007 sonrasında tersine döndü ve istihdam artmaya başladı
ANKARA - Dünya Bankası ve Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan İyi İşler Raporu’nda, Türkiye’nin 1998-2012 arasındaki dönemde tarım sektöründen çözülen iş gücünün diğer alanlara kaymasıyla büyümenin olumlu etkilendiği belirtildi. Raporda, 2007 sonrasında bu eğilimin tersine döndüğünü ve küresel krizin etkisiyle de tarım sektöründe istihdam artışının tekrar başladığı vurgulandı. Tarım sektörünün toplam istihdam içindeki payının azaldığı 1998-2012 arasında, istihdam artışının büyümeye etkisinin sınırlı olduğu, çünkü kamu hizmetleri, finans ve iş hizmetleri alanlarının toplam istihdam içindeki payının düşük olduğu kaydedildi.
Raporda, ülkedeki ekonomik yapısal dönüşümlerin istihdamı ve bu istihdam değişikliğinin büyümeye etkisi değerlendirildi. Geçmişte, dünya ölçeğinde yapılan analizlerde, yapısal reformların-dönüşümlerin büyümeyi olumlu yönde etkilemediğinin görülebildiği belirtilen çalışmada, bu yapısal dönüşümlerin istihdamdaki sektörel paylarda değişikliğe yol açsa da bunun büyümeye etkisinin negatif olabildiği kaydedildi. 1990- 2005 dönemini kapsayan bir araştırmada, Latin Amerika, Afrika ve gelişmiş ekonomilerdeki yapısal dönüşümlerin yarattığı istihdam değişikliğinin büyümeye negatif etki ettiği, Asya ülkelerinde ise pozitif etki ettiği hatırlatıldı.
Tarımın istihdamdaki payı yüzde 24.6
Aynı analizin Türkiye ölçeğinde tekrarlandığı belirtilen raporda, 1998-2012 arasında geçen dönem için en önemli unsurun tarım sektöründe çalışanların hızla diğer sektörlere kayması olduğu belirtildi. Anılan dönemde, tarımın istihdamdaki payının yüzde 40 oranında azalarak, toplam istihdam içindeki yüzde 41.5 ağırlığının, yüzde 24.6’ya düştüğü kaydedildi. Tarım sektörünün işgücü verimliliğinin bütün diğer sektörlere göre düşük olması nedeniyle, diğer sektörlerin istihdamdaki ağırlığının artmasının büyümeye pozitif etki etmesinin normal olduğuna işaret edilen raporda, anılan dönemde Türkiye’de madencilik hariç bütün tarım dışı sektörlerin istihdamdaki payının arttığı hatırlatıldı. 1998-2012 arasında istihdam pay artışının en fazla finans ve iş hizmetleri sektöründe olduğu, bunu ulaştırma-iletişimdepolama, imalat, toptan-perakende ticaret sektörlerini izlediği kaydedildi.
Tarım fiyatlarındaki artış kaymayı durdurdu
Raporda, 2007 sonrasında küresel krizin de etkisiyle Türkiye’de dönemsel olarak tarım istihdamındaki kaymanın durduğu da belirtildi. Küresel krizde tarımsal fiyatlardaki artışın bu kaymayı durdurmadaki etkisine işaret edilen raporda, 1998 sonrasında yaşanan sürekli düşüşün 2007 yılına tarımsal istihdamın toplam istihdam içindeki payını yüzde 23.5’a kadar indirdiğini, ancak 2012 sonrasındaki artışla yüzde 24.6’ya yükseldiği kaydedildi.
Yapılan incelemede, döneme ilişkin üretilen verilerde, istihdam ağırlığındaki kaymaların büyümeyi kısmen desteklediği sonucuna varılırken, pozitif bir katkının görüldüğü, ancak istatistiki olarak anlamlılık seviyesine ulaşmadığı belirtildi.