Tarlabaşı "büyük dönüşüme" hazırlanıyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşümün üç ayağından biri olan Tarlabaşı'nda, 20 bin metrekarelik alanda 9 yapı adasında çalışmalar sürüyor.
Bina, sokak ve altyapı yenileme çalışmaları kapsamında 210'u tescilli sivil mimarlık örneği toplam 278 bina yenilenecek.
[PAGE]
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihalesi 16 Mart 2007'de gerçekleşen ve GAP İnşaat tarafından yapılan yenileme çalışmalarının devam ettiğini, bölgenin daha modern şartlara kavuşacağını söyledi.
[PAGE]
Tarlabaşı'nda ortalama 100-150 yıllık binalarla karşılaştıklarını, bunların bakımsız olduğunu ifade eden Demircan, şunları kaydetti:
"Diğer yandan da yaşadığımız hayatın talepleri var. Otoparklar, iç hacimler, bir konuttan, bir ticarethaneden, bir esnaflıktan asgari olarak beklediğimiz iç alanlar var. Bütün bunları alt alta koyup hem tarihi hem de şehrin silüetini koruyacaksınız, fonksiyonlarını da günün şartlarına uyumlu hale getireceksiniz. Yani zoru başaracaksınız. Bu bakış açısıyla Tarlabaşı'nda total olarak 300'e yakın binada bir operasyon yapılıyor."
[PAGE]
"Örnek bir proje"
Demircan, Tarlabaşı'nda yürütülen projenin "örnek" olduğunu belirterek, bölgede bütüncül yaklaşımla ortaya koydukları vizyonun herkesi ikna ettiğini anlattı.
Ahmet Misbah Demircan, şöyle devam etti:
[PAGE]
"Bu süreçte belki kendimizi algılatmakta biraz daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldık. Ama bugün geldiğimiz noktada burada sadece bir restorasyonu başlatmış olmuyoruz aynı zamanda bir zihniyet değişimini gerçekleştiriyoruz. Eski eserlere yönelik restorasyon çalışmalarında yeni bir yöntemin de ortaya çıkmasına sebep oluyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu tamamlandığında hayalimizin gerçek şeklini göreceğiz."
[PAGE]
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, çalışmalara salt bir inşaat olarak bakılamadığını belirterek, "Çünkü binalardan bazıları aynen korunurken bazılarının cephe korumaları yapılıyor" diye konuştu.
Tarlabaşı'ndaki binaların bakımsız ve yıkılmaya yüz tutmuş durumda olduğunu ifade eden Demircan, "Dönüşümle birlikte her şey iyileşecek. Benzer çalışma, farklı semtlerde de yapılabilecek" dedi.
[PAGE]
Türkiye'nin son 10 yılda çok büyüdüğüne ve zenginleştiğine vurgu yapan Demircan, şunları kaydetti:
"Asıl hedefimiz bu tarz çalışmaları vatandaş eliyle yapmak ve dönüştürmektir. Ama böyle dönüşüm çalışmalarında bir çıkmaza giriliyorsa, öncülüğümüzü gerektiriyorsa o zaman daha fazla müdahil oluyoruz. Kentlerin daha yaşanabilir hale gelmesi, yapılarının buna göre dizayn edilmesi gerekiyor. Bu konu, belediyelerin en önemli görevleri arasına girdi. Bu anlamda şehrin gelecek vizyonunu tayin edecek organizasyonların belediye eliyle yürütülüyor olması lazım çünkü imar planlama yetkisi belediyelerdedir. Ama bu makro planlamaları yapmanın yanı sıra gerektiğinde Tarlabaşı'nda olduğu gibi işin içine girip, detaylarına nüfuz edip bire bir yürütücü noktasına gelinmesi gerekiyorsa bunu da yaparız."