Taş atan çocuklar için TCK'da düzenleme

TCK'nın, 220. maddesi 18 yaş altı çocukların "örgüt kurma faaliyetlerine katılması" belli kriterler getirilerek suç sayılmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve yeniden düzenlenerek teklif olarak sunulan düzenlemeye bir yenisi daha ekleniyor. TCK'nın, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220. maddesi 18 yaş altı çocukların "örgüt kurma faaliyetlerine katılması" belli kriterler getirilerek suç sayılmayacak.

Adalet Çağrıcılarının ve bazı çevrelerin yoğun çabaları sonucu yeniden gündeme getirilen, terör suçuna bulaşmış 18 yaş altı çocuklara ceza ve infazda eşitlik getirilirken, daha önce uygulanan "ceza politikaları" ise büyük oranda değiştiriliyor.

Söz konusu teklifin, hükümlü ve davaları devam eden teröre bulaşmış 18 yaş altı çocukların ihtiyacını büyük oranda karşıladığı ancak, eksik olduğu gerekçesiyle TCK'nın 220. maddesinin de değiştirilmesi görüşü, ağırlık kazandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve Meclis gündemine taşınan 8 maddelik yasa teklifinden son anda bir maddenin çıkarıldığı öğrenildi. Çıkarılan düzenlemenin TCK'nın, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220. maddesi olduğu kaydedildi. Söz konusu maddede yapılacak değişikliğin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerde önergeyle koyulabileceği ifade edildi.

Madde ne getiriyor?

TCK'nın 220. maddesi komisyon da çocukların lehine değiştirilmesi düşünülüyor. Ancak maddenin belli fıkralarının değiştirilmesi planlanırken, özellikle maddenin 6, 7 ve 8. fıkralarında değişiklik öngörülüyor. TCK'nın 220. maddesi şöyle:

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma

Madde 220 - (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.

(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Örgütün silâhlı olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.

(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.

(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.

(6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır.

(7) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır.

(8) Örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir