Tasarım karnavalı Design Turkey başlıyor

"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" başvuru süreci 15 Ekim 2010 tarihinde sona erecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin tasarım karnavalı Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2010 başlıyor.

İyi tasarımın üretici, ihracatçı ve kullanıcı tarafından daha fazla talep edilmesine katkı sağlayarak tasarımın değerini yükseltmek ve ihracat ve endüstrinin gelişimine, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamak vizyonuyla yola çıkan Desıgn Turkey 2010 yarışma süreci başladı.

İlki 2008 yılında düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" başvuru süreci 15 Ekim 2010 tarihinde sona erecek.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tasarım ile ilgili Türkiye'de gerçekleştirilen en kapsamlı profesyonel proje olan ve TURQUALITY® programı dahilinde gerçekleştirilen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri tanıtım toplantısında, bu tür çalışmaların bundan 20-25 yıl önce yapılması gerektiğini dile getirerek, "En azından yarınımızı kurtaracak bir çalışma olduğu için çok önemli" dedi.

Bu çalışmalara sonuna kadar destek olacağını ifade eden Çağlayan, "Biz süreci iyi dizayn edersek, Türk insanının kabiliyeti, şartlara uyumu, müteşebbis ruhu ile rakiplerimizin 10 yılda gittiği mesafeyi biz 2 yılda çok rahat gideriz" diye konuştu.

Çağlayan, Türk endüstrisinde tasarım kültürünün yaygınlaştırılması amacı ve endüstriye gelecek için yön gösterecek yaratıcı fikirlerin teşvik edilmesi hedefiyle yola çıkan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2010 projesini bakanlık olarak sonuna kadar destekleyeceklerini belirterek, "Bakanlık olarak sonuna kadar hatta amiyane tabirle dibine kadar bu projenin arkasındayız" dedi.

Design Turkey

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, tasarım kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Türk endüstrisinin stratejilerine yön verecek, toplumda tasarım farkındalığını yükseltecek ve nitelikli tasarımları teşvik edecek bir tasarım ödüllendirme programı olarak belirlendi.

Yarışmanın ödüllendirme süreci iki aşamadan oluşuyor. "İyi tasarım" ölçütlerini yerine getiren tasarımlara iyi tasarım ödülü, "üstün tasarım" ölçütlerini yerine getiren tasarımlara ise üstün tasarım ödülü veriliyor.

Ödüller kapsamında gelecekte endüstriye yön verecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla üretim için programa alınmamış tasarım projelerini değerlendiren "kavramsal tasarım" ödülleri bu yıl da verilecek. Kavramsal tasarım ödüllerinin bu yılki teması, ''insani tasarım" olarak belirlendi.

Turquality programı kapsamında düzenlenecek ödül organizasyonunun proje ortakları DTM, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşundan (ETMK) oluşuyor.

Ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, ev mobilyası, ofis mobilyası, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri, cihazlar ve gereçler kategorilerinde değerlendirme yapılacak ödüllere başvurular, www.designturkey.org.tr adresinden üretici, marka sahibi, firma yetkilisi veya tasarımcı tarafından yapılabiliyor.

Aday ürünlerin en fazla 3 yıl önce (en erken Ocak 2007'de) piyasaya sürülmüş olması gerekirken, el yapımı ürünler veya prototipler ödüle aday olamıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir