Tatile çıkacaklar, '12 temel kural'ı unutmayın!
Trafikte kazaları ve ölümleri en aza indirmek için basit görünen 12 temel kurala uymak gerekiyor.
ADANA - 12 Haziran'daki milletvekili seçimi, okulların kapanması ve Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) tamamlanmasıyla vatandaşların tatil için yollara çıkacağını belirten uzmanlar, kazaların ve ölüm oranlarının en aza indirilmesi için sürücülerin bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, vatandaşların tatil planlarını, 12 Haziran'daki seçim, ilk öğretim ve liselerin tatile girmesi ve üniversiteye giriş sınavlarını dikkate alarak yaptığını belirterek, özellikle bu ayın sonundan itibaren kara yollarında trafik yoğunluğunun artacağını ifade etti.
Sürücülerin tatile çıkmadan önce araçlarının bakımlarını iyi yapmış olması gerektiğini belirten Güner, şunları kaydetti:
"Aracını servisten yeni çıkarmış bile olsa, uzun yol öncesi bakımı ihmal etmemek lazım. Özellikle lastiklere dikkat edilmeli. Otomobil lastiğin üzerinde yürür. Aşınmış lastikler kazaya davetiye çıkarır. Lastik dişlerinin en az 3 milimetre olması gerekir. Her şeyden önce durma mesafesinde büyük önem arz eden lastiklerin basıncı da da sık sık kontrol edilmeli."
Dinlenmiş olmak şart
Güner, tatil dönemlerinde uzun süre araç kullananların en çok yaptığı hatanın dinlenmeden seyahat etmek olduğunu vurguladı.
Varış noktasına bir an önce ulaşmak için mola vermeden hareket etmenin son derece yanlış olduğunu, mutlaka sürücünün dinlenmesi gerektiğini vurgulayan Güner, şöyle devam etti:
"Biz de maalesef uzun yola çıkan kişiler, 'bir an önce çıkayım, çok yol alayım' der. Bu son derece yanlıştır. Büyük ihtimalle bir gece önce bavul hazırlamakla uğraşıldığı için, az uyunur. O sebeple yola da uykusuz çıkılır.
2 saat araç kullanan kişi 2 dakika mola vermeli
Bütün dünyada kural, 2 saat araç kullanan kişinin 2 dakika mola vermesidir. İki saatlik yolculuktan sonra sürücü muhakkak yorgunluk hisseder, aracın tekerleklerinin yarattığı statik elektrik de uyku verir, ayaklarda uyuşukluk oluşur, sürekli oturur pozisyonda bulunmak kan dolaşımını olumsuz etkiler. Bunlar olunca muhakkak dikkat dağılır, konsantrasyon kaybolur. İki saatte bir benzin istasyonu veya bir bankete çekip, dışarı çıkarak aracın etrafını dolaşıp sadece 2 dakika dinlenilmesi bile büyük önem taşır. Bizde erkenden yola çıkıp, bir an önce tatil yerine ulaşalım diye bir düşünce var. 'Gaza bastım, Antalya'ya kadar hiç durmadan vardım' diyorlar. Bu marifet değil. Her 2 saatte bir 2 dakika dinlenmek hayat kurtarır.
Ağır yemekler tercih etmeyin
Yine sürücülerin dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu da yemektir. Ağır yemekler tercih edilmemeli. Öğle molasında hafif, mideyi tok tutabilecek gıdalar tercih edilmeli. Tamamen doyalım, zevk, sefa yapalım diye düşünülmemeli. Ağır yemekler vücuttaki kan dolaşımını etkilediği için uyku getirir."
Kadın sürücülere topuklu ayakkabı uyarısı
Güner, son yıllarda kadın sürücü sayısının arttığına dikkati çekerek, "Ayakkabılara dikkat edilmesi gerekir. Hanımların kesinlikle topuklu ayakkabı kullanmaması lazım. Pedal hakimiyeti zayıflar. Terlik de tercih edilmemeli. Terlik ayaktan kayar. Çıplak ayakla kullanmak bile daha iyidir. Adeta elinizle kavrar gibi pedalı hissedersiniz" dedi.
Emniyet kemeri kuralına şehir içinde olduğu gibi şehir dışında da uyulması gerektiğini, arka koltukta oturanların da aynı dikkatle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Güner, çocukların kucağa alınmasının da büyük hata olduğunu vurguladı.
Bebeklerin kendileri için özel üretilen koltuklarda seyahat etmesi gerektiğini vurgulayan Güner, "Kucağa almak çok tehlikeli. Ana kucağı en güvenli yerdir, ama araç içinde değil. Kaza anında çocuk anne ile ön panel arasında sıkışabilir" dedi.
Kulaklıkla bile olsa telefonla konuşmayın
Güner, son yıllarda gelişen teknolojiyle cep telefonu kullanan sürücülerin kulaklık tercih ettiğini ancak, bunun da uzun yolda sıkıntılar yaratabileceğini belirtti.
Batı ülkelerinin bazılarında araç kullanırken bluetooth kulaklıkların kullanımının bile yasak olduğuna dikkati çeken Güner, "Özellikle uzun yolculuklarda cep telefonu kullanmamak gerekir. Bluetooth kulaklık bile olsa, cep telefonu dikkatin dağılmasına neden olduğu için risk yaratır"dedi.
Güner, en çok yapılan hataların başında da aşırı hız geldiğini, sürücülerin uyarı levhalarında yazan hız limitini bile sonuna kadar kullanmasının doğru olmadığını vurguladı.
Hız limitinin saatte 90 kilometre olduğu yerde sürücünün illaki saatte 90 km hızla seyretmemesi gerektiğini anlatan Güner, "Hızınızı yolun durumu, çevre ve hava koşullarına göre ayarlamalısınız" diye konuştu.
12 Temel Kural
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş de, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında tatil amacı ile hareket eden nüfusun yaklaşık 20 milyon olduğunu, bunların yüzde 80'nin de binek araçları ile yolculuk yaptığını vurguladı.
Bu yoğunlukta trafikte kazaları ve ölümleri en aza indirmek için basit görünen 12 temel kurala uyulması gerektiğine dikkati çeken Memiş, şöyle devam etti:
"Karayolu kullanımında hız limitlerine uyulmasının yanı sıra mutlaka mola vererek dinlenilmeli. Uykusuz, yorgun, aç karnına ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayınız. Küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız. Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız ve eşler olarak emniyet kemeri için birbirlerinizi ikaz ediniz. Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle sollamayınız. Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırları otomobiller için 110 kilometre olmasına rağmen yerleşim yerlerinden geçerken hızınızı azami olarak düşürünüz. Olası maddi hasarlı kazalar için aracınızda mutlaka kaza tespit tutanağı, kasko poliçesi ve zorunlu mali sorumluluk sigorta belgelerini bulundurunuz. Aracınızı kullanırken belirlenenden fazla yolcu ve yük almayınız. Ellerinizi dışarıya çıkarıp sallamayınız. Sol şeridi diğer araçlara açık tutunuz.
Mümkünse gündüz araç kullanmayı tercih ediniz. Bazı yollarda bakım ve onarım çalışmaları ve zeminlerde mıcır olduğundan bu alanlarda hızınızı düşürünüz. Cep telefonunuzla konuşarak araç kullanmayınız. Cep telefonunuzu kapatınız, mola yerlerinde açarak konuşmanızdan sonra tekrar kapatınız. Tüm dikkatinizi yol ve takip mesafesine veriniz. Şehirler arası yollarda araç kullanırken, üzücü, stresli müzik dinlemeyiniz. Dinlendirici müzik dinleyiniz. Üzücü ve stresli konuşmalar yapmayınız. Eşlerinizle, çocuklarınızla araba içerisinde münakaşa etmeyiniz."