Tavukçuluk sektörü yeni yönetmelikle rahat nefes aldı

AB’ye uyum kapsamında öngörülen zenginleştirilmiş kafes sistemine geçiş için 2014 Aralık ayı sonuna kadar verilen süre 2023 yılına ertelendi. Yeni düzenleme ile sektör rahat bir nefes aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Tavukçuluk sektörü, Yumurtacı Tavukların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik’in Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla rahat bir nefes aldı. AB’ye uyum kapsamında öngörülen zenginleştirilmiş kafes sistemine geçiş için 2014 Aralık ayı sonuna kadar verilen süre, yeni yönetmelikle 2023’e ertelendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 23 Aralık 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik” halihazırda çalışan işletmelerin 1 Ocak 2015 tarihine kadar üretimlerini sürdürebileceklerini, yeni kurulacak işletmelerin ise yeni kafes sistemlerine göre kurulmasını öngörüyordu. Bakanlık, AB’de olduğu gibi 12 yıllık bir geçiş sürecini talep eden sektörün sesine kulak verdi, 22 Kasım 2014 tarihinde ayrı bir yönetmelik çıkararak sektörü rahatlattı. 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, çıkan yeni yönetmelikle sektörün rahat bir nefes aldığını söyledi. Konya, “Zenginleştirilmiş kafesleri yapmak için sektörün yapacağı yatırım 1 milyar TL’yi bulacaktı. Sektörün 3 yıl gibi kısa bir sürede bu sisteme geçmesi mümkün gözükmüyordu. Avrupa Birliği’nde üreticilere 12 yıl süre tanındığını ve hatta tamamen zengin kafes sistemine geçiş olmadığını bakanlığa anlattık. Bakanlık da taleplerimizi uygun karşıladı ve bu süreyi 2023 yılına uzattı. Bakanımız ve ekibine çok teşekkür ederiz. Yeni yönetmelikle yeni yapılacak yatırımlar zenginleştirilmiş kafes sistemlerine göre olacak. 2023’e kadar inşallah sektör para kazanarak eskilerini söküp yenilerini yaparak istenilen zenginleştirilmiş kafeslere sahip olacak” dedi. 

YUM-BİR Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur da çıkan yönetmeliği sektör olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bakanlığa AB ülkelerinde neden 12 yıl süre verildiğini anlattıklarını söyleyen Sungur, “Kümeslerin amortisman süresi, yeni kafes sisteminin yüzde 40-50 maliyet getirmesi ve özkaynak sıkıntısı çeken küçük üreticilerin kredilendirilmesi bu nedenlerin başlıcalarıydı. Bakanlık da taleplerimizi uygun buldu ve spesifik bir yönetmelikle süreyi 2023’e erteledi. Yeni işletmeler ze ginleştirilmiş kafes sistemine göre kurulacak” diye konuştu.

Yönetmelik ne getiriyor?

Yumurtacı tavukların, bakıldıkları ve yetiştirildikleri koşulların asgari standartlarının belirlendiği yönetmelik, yumurtacı tavuk sayısı 350 adetten az olan işletmeler ile damızlık amaçlı yetiştiricilik yapan işletmelerde bulunan kanatlıları kapsayacak. Alternatif sistemler için uygulanacak hükümler kapsamında her tavuk için en az 10 santimetre ayrılması şartıyla ya doğrusal bir yemlik ya da her tavuk için asgari 4 santimetre ayrılması şartıyla dairesel yemlik bulundurulacak. Zenginleştirilmemiş kafes sistemleri her bir yumurtacı tavuk için, en azından yatay şekilde ölçülen 550 santimetrekarelik serbest kullanım alanı temin edilecek. Zenginleştirilmiş kafes sistemleri için her tavuk için ayrılan kafes alanı en az 750 santimetrekare olacak. Bu kafes alanının 600 santimetrekaresi kullanılabilir alan olarak tasarlanacak. Yumurtacı tavuklara; bir folluk, gagalama ve eşelenmenin mümkün olduğu altlık ve her tavuk için en az 15 santimetre uzunluğunda uygun tünekler sağlanacak.

‘Sektör IPARD ile desteklenecek’

Yönetmeliğin üretim sistemlerini iyileştirme ve güvenli yumurta üretimine katkı açısından önemine işaret eden Hüseyin Sungur, sektörün 12 yılda bu geçişi sağlayacağını dile getirdi. Girişimleri sonucunda yumurta sektörünün 2015 yılında AB’ye katılım öncesi yardım aracı olan IPARD hibe destekleri kapsamında destekleneceğini bildiren Sungur, "Bu desteklemenin yeni yatırımlardan ziyade, kümeslerin iyileştirilmesi, gübreleme, paketleme ve pazarlamasını talep ettik” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir