TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplandı

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla, Meclis Başkanı Çiçek, başkanlığında özel gündemle toplandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, 1919’da Samsun’dan başlayan kutlu yolculuğun, 9 Eylül 1922’de İzmir’de zaferle sonuçlandığını, dönemin emperyalist güçlerine karşı Türk milletinin kahraman evlatlarının yeni bir destan yazdığını ifade etti. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin  95 yıldır milli iradenin tecelli ettiği kurum olduğunu belirten Cemil Çiçek, millet iradesinin, 95 yıl önce, yokluk, yoksunluk içindeki bir imparatorluğun yıkıntılarından modern gelişmiş bir devlet inşa ettiğini söyledi.

Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

"Son günlerde bazı şahısların ve bazı parlamentoların Ermeni diasporasının ve arkasındaki güçlerin milletimize karşı yürüttükleri bir iftira ve karalama kampanyasına şahit oluyoruz. Tek yanlı ön yargılı tarihi gerçeklikten ve objektiflikten uzak bu söylem ve kararlarla bir tezgah kurulmaktadır. Bu yüce çatı altında Meclis Başkanı olarak belirtmek isterim ki 1915’te Ermeni çetecilerinin eline silah tutuşturanlar, binlerce, on binlerce masum Osmanlı vatandaşının, kardeşlerimizin kanın akıtılmasını teşvik eden, tahrik eden her türlü desteği sağlayanlarla, günümüzde ülkemizi kana bulayan, binlerce vatandaşımızın kanını akıtıp yüreğimizi dağlayan teröristlere silah veren, eğiten, teşvik eden her türlü desteği veren aynı adreslerdir, aynı çevrelerdir.

40 yıldır kanlı terör eylemleriyle maddi manevi bize çok acı verdiler. Şimdi de sözde soykırım yalanları ile yeni bir saldırı başlattılar. Bunu iyi anlamamız lazım. Bu söylemlerde bulunanlar ve karar alanların bazılarının elleri tarihte kirli ve kanlıdır. Kirli ve kanlı ellerini bizim elbiselerimiz üzerinde temizlemeye çalışıyorlar."

Vatanın birliği, milletin hürriyeti, devletin bağımsızlığı söz konusu olunca kader birliği edilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu duyarlılığı 95 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını gerçekleştiren büyüklerimiz gösterdi. Bugün de bizler, devletimizin bağımsızlığına, milletimizin hürriyetine kastedenler olduğunda aynı duyarlılığı göstermeliyiz. Milletimizin menfaatleri söz konusu olduğunda kişisel menfaatlerimizden feragat etmek gibi bir sorumluluğumuz vardır.

Birinci Meclis’in sahip olduğu yüce ruha, bugüne kadar sahip çıktığımız gibi, bugünden sonra da sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Çünkü varlığımızı ülkemize ve milletimize borçluyuz. Milletimizin ve devletimizin çıkarlarını kendi çıkarlarımızın üstünde tutmalıyız".

'Baskı ve zulme karşı mazlumlarla hareket edeceğiz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu da yaptığı konuşmada "Emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı nerede bir ses yükselirse onun yanında olacak, her türlü baskı ve zulme karşı da mazlumlarla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

                222-012.jpg

CHP lideri Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Unutulmaması gereken gerçek şudur; bu Meclis, milletin hukukunu içeride ve dışarıda müdafaa etmek üzere kuruldu. Ve bu Meclis, hukukun üstünlüğüne inandığı içindir ki bizi defalarca karanlığın içinden çekip aydınlığa ulaştırmış bir Meclistir. O nedenledir ki bu Meclis milli egemenliğin sembolü olmuştur" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme tarihinin aynı zamanda TBMM'nin yetkilerini savunma ve genişletme tarihi olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu Meclisin yetkilerini gasp etmeye çalışan, Meclisi de kanun yapma fabrikası olarak gören bir anlayış, demokrasimizin gelişmesinin ve derinleşmesinin önündeki en büyük engeldir. Bizim çocuklarımıza karşı bir borcumuz var. Daha güçlü, daha özgür, daha zengin bir Türkiye'yi onlara bırakmalıyız. Bu yüzden bu ülkeyi kuranlar, 23 Nisan gününü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan ettiler. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, yaşanacak bir Türkiye umuduyla CHP adına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor, Türkiye'yi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum."

               444-003.jpg

MHP Genel Başkanı Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli da "1915 Olaylarına 'soykırım' yaftası vuranlar, bunlara şirinlik yapanlar, Ermeni çetelerini haklı çıkarmak için milli haysiyet kaybı yaşayanlar, bu aziz vatana dün bir şey kazandırmadı, bugün de kazandırmayacaktır" diyerek, şunları söyledi:

"Adına ne denirse densin; ister tehcir, ister göç, Türk milleti dönemin şartlarında gereğini yapmış, en azından son yurdumuzun yüz yılını teminat altına almıştır. Soykırım yalanına bel bağlayanların, ne söyleyip neyi nasıl karara bağlayacakları artık milletimizin umurunda değildir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerine bina edildiği parlamenter sistemi kötüleyenler, bir defa ilk Meclisi özde hazmedemeyenlerdir. Rejim ve sistem değişikliği teklifi, Türkiye Cumhuriyet’ine sivil mahiyetli bir darbe olup, aynı zamanda İlk Meclisi yok sayma teşebbüsüdür."

                777-001.jpg

Emrehan Halıcı

Elektronik Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Emrehan Halıcı, "Yurttaşların vekiller aracılığıyla değil, bizzat kendilerinin elektronik ortamda kararlar alarak ülke yönetimine katılacaklarına inanıyorum" dedi.

Halıcı, Meclisin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda düzenlenen özel oturumda yaptığı konuşmada, dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın bilgisayar, cep telefonu, internet ve benzeri elektronik ortamları kullanarak, günün her saatinde, düşüncelerini paylaşabilme olanağına sahip olduğunu ifade etti.

Halıcı, halkın gerçekten kendi kendini yönetmesi için bundan daha iyi fırsat olamayacağını söyledi.

                       666-005.jpg

Emine Ülker Tarhan

Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan ise çocuklara, "Bin kez düşmüş ama bin kez ayağı kalkmış özgürlüklerinize sahip çıkın" diyeceğini belirterek, "Çocuklara, 'Kızlı erkekli oturmayı yoldan çıkmak olarak görenlere, masumiyetinizle ders verin. Sağlıklı bir eğitim sistemi, bağımsız ahlaklı bir yargı, Cumhuriyet kardeşliğini yeniden inşa etmek için bir şansımız varken hepsini kaçırdı bu ülke. Oysa her şey daha güzel olabilirdi. İstedikleri kadar geçmişi çarpıtıp belleklerimizi silmeye çalışsınlar, kazanımlarımızı asla yok edemeyecekler' diyeceğim" şeklinde konuştu.