TCDD usulsüzlük iddialarını yalanladı

Eskişehir Gar Geçiş Projesi'nde usulsüzlük iddilarının gerçeği yansıtmadığını bildiren TCDD, "Uygulama, teşekkülümüz ve kamu menfaatine uygun olarak yapılmış olup herhangi usulsüzlük söz konusu değildir" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarınca (TCDD), Eskişehir Gar Geçiş Projesi uygulamalarının kamu menfaatine uygun olarak yapıldığı ve herhangi usulsüzlüğün söz konusu olmadığı bildirildi. 

TCDD'den yapılan açıklamada, dün bir gazetede yer alan, "Demiryolu Kazığa Doymadı" başlıklı haber konusunda açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi. 

Açıklamada, haberde iddia edildiği gibi projede fazla veya gereksiz kazık kullanılmadığı ifade edilerek, haberin konusunun, Fore kazıkları desteklemek amacıyla kullanılan destekleme elemanlarıyla ilgili olduğu kaydedildi. 

Kullanılan malzemenin adının "Kazık" değil  "Destekleme Elemanı" olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Çalışma güzergahının her iki tarafının yerleşim merkezi ve binalara yakın olması sebebiyle can ve mal güvenliği açısından alınması gereken tüm tedbirler alınmış, projenin tamamlanması için ne kadar destekleme elemanı gerekiyorsa o kadar kullanılmıştır. Destekleme elemanı sayısı projede artırılmamış, aksine azaltılmıştır. Destekleme elemanı kullanımı ve birim fiyat tespiti ihtisas birimi olan Yüksek Fen Kurulu Bakanlığı'nın görüşü ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. 

Herhangi bir zarar söz konusu değildir. 125 milyon yaklaşık maliyetli şehir geçişi işi 75 milyon liraya bitirilmiştir. Eskişehir Gar Geçişi Projesi, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen, şehir içinden geçen demiryolu hattını yer altına alan örnek bir projedir. Eskişehir şehir merkezinin jeolojik yapısının olumsuzluğu, yeraltı sularının yüzeye yakın ve çok olması nedeniyle çalışmalar esnasında büyük zorluklarla karşılaşılmıştır." 

'İddialar gerçeği yansıtmıyor'

Açıklamada, uygulamanın sözleşme ve ekleri doğrultusunda yapıldığı kaydedilerek, "Uygulama aşamasında Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görüşleri alınmış, ayrıca konu TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelenerek, yapılan işlemin sözleşme ve eklerine uygun olduğu raporla tespit edilmiştir. Uygulama, teşekkülümüz ve kamu menfaatine uygun olarak yapılmış olup herhangi usulsüzlük söz konusu değildir. TCDD'ye yönelik bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.