TEB, diyabetliler için SGK'ya başvurdu

Birlik, pioglitazon etkin madde ihtiva eden ilaçların eczanelerden verilebilmesi için medula provizyon sisteminde yeni düzenleme yapılmasını talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türk Eczacılar Birliği (TEB), diyabet hastalarına, geri çekme kararı alınan "rosiglitazon" etkin maddesi içeren ilaçlar yerine "pioglitazon" etkin maddesi ihtiva eden ilaçların verilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak, medula provizyon sisteminde yeni düzenleme yapılmasını talep etti.

TEB, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yaptığı yazılı başvuruda, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından "rosiglitazon" etkin maddesi içeren ilaçlar için geri çekme işlemi uygulandığı anımsatıldı. Birlik, yazısında şunları ifade etti

"Geri çekme kararına ilişkin haberin basında yer almasından sonra bu etkin maddeli ilaçları kullananlar, sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurarak, doktorlarından tedavilerinde kullandıkları bu ilaçların değiştirilmesini talep etmektedirler.

Ancak, Medula Provizyon Sistemi, hastaların daha önce kullandıkları 'Rosiglitazon' etken maddeli ilaç verine yazılan 'Pioglitazon' etkin maddeli ilaçların sisteme girişine izin vermemekte ve 'Eşdeğer ilaç kullanım süresi dolmamıştır' uyarısı vermekte. Bu noktada, hastanın elindeki ilaçları tükettikten sonra hekime başvurmasını beklemek olanaksızdır.

Bu uygulamanın yarattığı hasta mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, medula provizyon sisteminde gerekli düzenlemenin yapılması, 'Rosiglitazon' etkin maddeli ilaçların sistemden silinmesi gerekmekte."

Sağlık Bakanlığı, bir süre önce diabet hastalarının kullandığı,"Rosiglitazon" madde içeren "Rosette Film Kaplı Tablet 4 mg, Rosette Film Kaplı Tablet 8 mg, Rosvel Film Tablet 4 mg, Rosvel Film Tablet 8 mg, Rosenda Film Tablet 4 mg, Rosenda Film Tablet 8 mg, Rositaz Film Tablet 4 mg, Rositaz Film Tablet 8 mg, Avandia Film Tablet, Avandamet Film Tablet 2 mg/500 mg,- Avandamet Film Tablet 2 mg/1000 mg,- Avandamet Film Tablet 4 mg/1000 mg" adlı ilaçların 2. sınıf B seviyesinde piyasadan çekileceğini duyurmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir