Tekfen'den Fas'a 650 milyon dolarlık imza

Tekfen İnşaat, Fas'ta 650 milyon dolarlık fosfat boru hattı ve gübre tesisi inşaat projelerini üstlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

KAZABLANKA - Tekfen İnşaat, dünya fosfat ticaretinin yüzde 30'unu kontrol eden Fas'ta 650 milyon dolarlık fosfat boru hattı ve gübre tesisi inşaat projelerini üstlendi.

Ülkenin en büyük devlet kuruluşu olan Office Chérifien des Phosphates SA'nın (OCP) ürettiği fosfat çamurunu taşıyacak boru hattı ile 2 adet DAP (Diammonium Fosfat) gübre tesisi ile destek ünitelerinin inşaat ve montajını kapsayan anlaşmanın imza töreni geçen hafta Fas'ın Kazablanka kentinde gerçekleştirildi.

Tekfen ayrıca Fas'ın tek petrol rafinerisi Samir Rafinerisi'nin iyileştirilmesi projesini de üstlendi. Bu projelerin yanı sıra Ortadoğu ve Orta Asya'da yeni projeler üstlenen Tekfen, bu yıl 2 milyar dolar ciro hedefliyor.

"Fransız kredisiyle Türkler iş yapacak"

Kazablanka'daki imza töreninin ardından grubun 2011 beklentileri ve devam eden çalışmaları hakkında bilgi veren Tekfen Holding CEO'su Erhan Öner, yaklaşık 460 milyon dolara mal olacak fosfat çamuru boru hattı projesi kapsamında 1.500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Tekfen İnşaat, fosfat çamurunun Khouribga'dan Atlantik kıyısındaki Jorf Lasfar Terminali'ne taşınması için besleme hatlarıyla birlikte yaklaşık 240 km'lik boru hattı inşaa edecek.

Ayrıca, Khouribga'da bir ana pompa istastonu, Daoui ve Halassa'da da iki besleme pompa istasyonu olmak üzere toplam üç pompa istasyonu kurulacak.

Projede Jorf Lasfar Terminali'nde basınç düşürme ve depolama tesisleri, istasyon ve 15 adet çelik depolama tankı inşası da bulunuyor. İnşa edilecek tesislerin yılda 30 milyon ton kapasiteli olacağını belirten Öner, daha sonra kapasitenin yıllık 38 milyon tona çıkarılması hedeflendiğini kaydetti. 

Fransa'nın sağladığı kredi ile finanse edilecek proje için aralarında Fransız ve Hintlilerin bulunduğu 5 şirketin teklif verdiğini vurgulayan Öner, "Fransa'nın ülkedeki etkinliğine rağmen, mühendislik ön planda olduğu için işi biz aldık. Yani Fransız kredisi ile Türkler iş yapacak" dedi.

Samir Rafinerisi yenileme projesinin devamı niteliğinde rafinerinin ham petrol distilasyon ünitesinin komple inşaat montaj işleri için de sözleşme imzaladıklarını aktaran Öner,bu projeyi de Ekim 2011'de tamamlamayı planladıklarını söyledi.

"2010 kârlılıkta en iyi yıllarımızdan biri olacak"

2010 yılı için hedefledikleri ciroyu hemen hemen tutturduklarını kaydeden Erhan Öner, "Müteahhitlikte yüzde 90'lardayız. Kârlılık açısından en yıllarımızdan biri olacak" dedi. Bu yıl özellikle müteahhitlik açısından elimizdeki iş hacmi 2 milyar doların üzerine çıkacak. Çünkü değişik pazarlarda takip ettiğimiz işler var. Ortadoğu ve Türk cumhuriyetleri yine ağırlık verdiğimiz bölgeler olacak. Rafineri, boru hattı gibi enerji projeleri iş miktarımız yukarı çekecek" diye konuştu.

Tekfen İnşaat'ın 10 ülkede 20 proje yürüttüğü bilgisini veren Öner, Türkiye dışında Hazar bölgesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere üç ana coğrafyaya odaklandıklarına dikkat çekti. Libya'da çöldeki yer altı sularının yer üstüne çıkarılarak şehirlere taşınma işini üstlendiklerini anlatan Öner, 380 kilometre uzunluğundaki boru hattında oluşan 650-700 milyon dolarlık projeyi 2011 sonunda tamamlayacaklarını kaydetti.

Ayrıca Katar'da 794 milyon dolarlık otoyol projesi ile düşük yoğunluklu polietilen tesisi projelerinin devam ettiğini ifade eden Öner, "Birleşik Arap Emirlikleri'nde petrolün gazdan ayrışmasını sağlayacak projeye devam ediyoruz. Bulgaristan'da termik santral işini bitirmek üzereyiz" açıklamasını yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir