Teklif hukuken geçerli

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi ile ilgili, "Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Danıştayın 145. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TBMM Üyeliği Kanun Teklifi ve CHP, MHP ve BDP'nin teklifteki imzalarını çekmelerine ilişkin soru üzerine Çiçek, teklifte dört siyasi partinin grup başkanvekillerinin imzasının bulunduğunu hatırlattı. Parlamento hukukunda grup başkanvekillerinin partilerin genel başkanlarının parlamentodaki temsilcileri olduğunu belirten Çiçek, "Dolayısıyla bir teklif sadece grup başkanvekillerinin şahsi imzasıyla değil, partilerin de benimsediği bir teklif olarak Meclis Başkanlığına verilmiş olması gerekir. Nitekim, görüşmeler sırasında da kimsenin teklife itirazı olmamıştır" diye konuştu.

Partilerin gönderdiği yazılarda imzalarını neden çektiklerine dair bir ifade olmadığını aktaran Çiçek, "(Biz sadece imzamızı çekiyoruz) diyorlar. Belli ki teklifin içeriğiyle ilgili bir konu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, "Siyasi bir manevra olabilir mi" sorusuna da "Bu işleri bilemem. Çünkü biraz niyetle alakalı ama bana gelen yazıda, dün neden imza attık, bugün neden imzamızı çektik. Neden imzanın çekildiğiyle ilgili bir açıklama olmadığına göre, herhalde kamuoyuna kendileri bir bilgilendirme yapacaklar" karşılığını verdi.
 
Teklife ilişkin bundan sonraki sürecin ne olacağı sorusunu da yanıtlayan Çiçek, "Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor. Hukuken bu teklif varlığını sürdürüyor. Komisyondan geçmiş bir tekliftir. Genel Kurula inmiş oluyor" dedi.

Çiçek, teklifin düşmüş sayılması için ne olması gerektiği yönündeki soruya karşılık olarak da "Düşmesi için diğer imza koyanların da imzasını çekmesi gerekiyor. Şu an için böyle bir durum yok" ifadesini kullandı.
 
CHP'li Cihaner hakkındaki yargı kararı

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in, "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla hakkında açılan davaya zorla getirilmesi kararıyla ilgili de Çiçek, "Sayın Cihaner, Ceza Muhakemesi Kanunu uygulamasını çok iyi bilen birisidir. Çünkü Başsavcılık görevinden gelmiştir. Onun ne değerlendirme yaptığını bilmiyorum. Bana da şu ana kadar gelmiş herhangi bir talep, tebligat, evrak yok. Nedir, ne değildir onu önümüze geldiğinde, biz yasalara bakarız. Bu konu ilk defa olmuyor, geçmiş uygulamalar var. Onlara bakarak da bir karar veririz" dedi.