Teknogirişim Programıyla 'Beyin Göçü' tersine dönecek
Bakan Ergün, Teknogirişim Sermaye Desteği Programına 31'i başvurunun yurt dışında eğitim gören Türk beyinlerinden geldiğini söyledi
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Teknogirişim Sermaye Desteği Programına 2010 yılında 724 başvuru olduğunu belirterek, "Bu başvuruların 31'i yurt dışında eğitim gören parlak Türk beyinlerinden geldi. Artık 'Beyin Göçü' tersine dönmeye başladı" dedi.
Ergün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerini teşvik etmek amacıyla uygulamaya koyduğu Teknogirişim Sermaye Desteği programına ilişkin soruları yanıtladı.
Nihat Ergün, Bakanlık olarak, 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında yenilikçiliğe odaklanmış, katma değeri yüksek ürünler üreterek, Türkiye'nin rekabet gücünü arttırmak, yenilik kapasitesini geliştirmek ve dünyadaki gelişmelere uygun bir sanayi altyapısı oluşturmak amacıyla önemli destekler verdiklerini belirtti.
Kanun kapsamında ilk kez 2009 yılında yüksek eğitimli ve donanımlı gençleri iş hayatına kazandıran "Teknogirişim Sermayesi Desteği" uygulamasını başlattıklarını anımsatan Ergün, bu destekle, genç girişimcilere 100 bin lira kefilsiz, karşılıksız, geri ödemesiz hibe desteği sağladıklarını ifade etti.
Ergün, geçen yıl başvuran 159 genç girişimciden 78'inin bu destekten faydalandığını bildirerek, programa bu yıl çok daha yoğun bir ilgi olduğunu kaydetti.
Genç beyinlerin yoğun ilgi gösterdiği Teknogirişim Sermaye Desteği programına, 2010 yılında 724 başvuru olduğunu dile getiren Ergün, "(Parlak bir fikrim var, ürüne dönüştürmek istiyorum) diyerek Bakanlığımıza başvuran bu gençlerimizin projelerini titiz bir değerlendirme sürecini tabi tutarak, kabul edilenleri kamuoyuna açıklayacağız" dedi.
Bakan Ergün, son sınıf öğrencisi, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ile lisans, yüksek lisans veya doktorasını 5 yıl içinde bitirmiş genç akademisyenlerin yararlanabildiği bu programla parlak fikirleri olan gençlerin elinden tuttuklarını anlatarak, girişimcileri iş fikirlerini ürüne dönüştürmeleri için Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde, TEKMER'lerde (Teknoloji Geliştirme Merkezleri) yer vererek, "Şirketini kur, teknolojik ürününü geliştir" dediklerini anlattı.
"Beyin göçünü tersine çevirecek bir program"
Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bir hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu program, ülkemizde 'beyin göçü'nü tersine çevirecek bir programdır. Nitekim bu yılki başvurularda bunu çok açık görebiliyoruz. 724 başvurudan 31'i yurt dışında eğitim gören, master veya doktora yapan, parlak Türk beyinlerinden geldi. Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir.
Yurt dışından başta Amerikan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Stanford Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Utah Üniversitesi, Virginia Üniversitesi, Johh Hopkins Üniversitesi olmak üzere dünyanın en prestijli ve saygın üniversitelerinden de başvuru aldık. Dolayısıyla şunu açık ve net bir şekilde ifade edebiliriz ki artık 'beyin göçü' tersine dönmeye başlamıştır. Dünyanın saygın üniversitelerden önümüzdeki yıllarda daha çok başvuru alacağımıza inanıyorum."
Gençleri girişimciliğe özendirme ve yönlendirme konusunda herkese görevler düştüğünü vurgulayan Ergün, polise taş atan bir çocuğun görüntülerinin ekranlarda defalarca yayınlandığını ama Teknogirişim Sermayesi Desteği kullanan ve teknolojik bir ürün ortaya çıkartan gençlerden kimsesinin bahsetmediğini, burada bir yanlışlık olduğunu söyledi.