Teknoloji ciroları 'taksit' öncesinde yüzde 26 arttı

AVM ciroları ocakta yüzde 2.9 artış gösterdi. Teknoloji ciroları ise şubat başında kredi kartı taksitlerine getirilen sınırlama öncesi yüzde 26 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - AVM cirolarında ocak ayında, yurtiçi ve yurtdışında yaşanan olumsuz gelişmeler ve kış mevsiminde sıcak giden havaların etkisiyle yüzde 2.9 sınırlı artış gözlenirken; teknoloji kategorisindeki cirolar şubat başında kredi kartı taksitlerine getirilen sınırlama öncesi yüzde 26 artış kaydetti.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi Ocak ayında, bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 2.9 artışla 143 puana yükseldi.

Türkiye genelinde AVM'lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar Ocak ayında 573 TL olurken; İstanbul'da 691 TL, Anadolu'da 494 TL olarak gerçekleşti.
Kategoriler bazında bakıldığında ise, teknoloji market/elektrikli eşyalar cirolarında yüzde 26 oranında güçlü bir artış gözlenirken; yiyecek cirolarında yüzde 1 artış
yaşandı.

Ayakkabı-çanta ve giyim cirolarında yüzde 1, hipermarket cirolarında yüzde 3, AVM'lerdeki diğer alanların cirolarında da yüzde 2 azalma kaydedildi.

Ziyaret sayısı endeks değerinde ise, Ocak'ta önceki yıl aynı döneme göre yüzde 3'lük bir artış gözlendi.

AYD Başkanı Hulusi Belgü "Kış mevsimini yaşıyor olmamıza rağmen sıcak giden havalar, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yaşanan olumsuz gelişmeler tüketime de yansıyarak ciro artışlarının daha sınırlı oranlarda kalmasının sonucunu doğurdu" dedi ve ekledi:

"Endeks verilerini incelediğimizde asıl dikkat çekici olan unsur kategoriler bazındaki farklılıklardır. Ocak ayında teknoloji cirolarının bir önceki yılın aynı dönemine baktığımızda yüzde 26 artmış olduğunu gözlemliyoruz. Bu artışta kredi kartında taksit sayısının sınırlandırılması yasası ana etken olmuştur."

Cep telefonu gibi bazı elektronik eşyaların satışında kredi kartına taksit sınırlaması 1 Şubat tarihi ile başlarken; tüketiciler yeni düzenleme öncesinde ocak ayında teknoloji alışverişine ağırlık verdi.

Belgü, "Önümüzdeki aylarda tüketiciler hem yeni kredi kartı kullanım yasalarına, hem de mevcut ekonomik ortama göre tüketim alışkanlıkları geliştireceği bir süreç içerisinde olacak" dedi.

       

Bu konularda ilginizi çekebilir