”Teknolojik marketlerin payı hızlı bir şekilde artıyor”

Darty Türkiye CEO'su Esgin, teknoloji marketlerinin payının son 5 yılda yüzde 7'den yüzde 19'a çıktığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Darty Türkiye Mağazaları Üst Yöneticisi (CEO) ve Kesa Türkiye'nin ortağı Nedim Esgin, toplam pazarda teknoloji marketlerinin payının son 5 yılda yüzde 7'den yüzde 19'a çıktığını belirterek, "Klasik kanal kaybediyor, teknolojik marketlerin payı hızlı bir şekilde artıyor. Türkiye'de geçtiğimiz dönemde 2 bin tane karma bayi kapandı" dedi.

Esgin, Türkiye'deki elektronik sektörünün ve Darty mağazalarının genel durumunu değerlendirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son derece sağlıklı büyümesi olduğunu, herkesin gıpta ettiğini söyledi.

Dünyadaki elektronik ürünler pazarının büyüklüğünün 700 milyar euro olduğuna işaret eden Esgin, "Bunun yüzde 70'ini de cep telefonları, flat televizyonlar ve bilgisayardan oluşan 'üç ekran' dediğimiz ürünler oluşturuyor. Bu ürünler 552 milyar euro tutuyor. Gün geçtikçe büyüyen bir pazar. Büyük boy beyaz eşya 105 milyar euro, küçük ev eşyaları da 33 milyar euroluk bir pazar" dedi.

"Bu hızla gidersek Avrupa'nın 6. büyük pazarı olacağız"

Türkiye'de pazarın büyüklüğünün 9 milyar euroya geldiğini belirten Esgin, geçen seneden bu seneye elektronik perakende sektörünün yaklaşık yüzde 20 büyüdüğünü, son çeyrekteki büyüme hızının yüzde 23 olduğunu ve 2007'nin 1. çeyreğindeki büyüme hızını geçtiğini, 2011'de de büyüme eğiliminin devamını beklediklerini söyledi.

Nedim Esgin, "Şu anda Avrupa'nın 7. büyüğüyüz. Bu hızla gidersek 2 yıl içinde Hollanda'yı geçip Avrupa'nın 6. büyük pazarı olacağız" diye konuştu.

Türkiye'deki toplam pazarda teknoloji marketlerinin payının son 5 yılda yüzde 7'den yüzde 19'a çıktığına işaret eden Esgin, bu gidişle önümüzdeki 5 yıl içinde bu payın yüzde 35'e çıkacağının tahmin edildiğini vurguladı.

"509 teknoloji marketi pazarın yüzde 19'unu aldı"

Esgin, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 11 bin 500 adet karma bayi var. Münhasır 7 bin, bilgisayar satıcısı 4 bin 740, cep telefonu bayisi 15 bin 356, bu ürünlerin satıldığı hiper ve süper marketlerin sayısı 2 bin 46, teknoloji marketlerinin sayısı ise 509... 509 market pazarın yüzde 19'unu almış durumda. Şu anda yabancı ve yerli teknoloji marketlerinin hiçbirisi büyüme politikalarında geri adım atmıyor. Her birimiz mağaza açmaya devam ediyoruz. Mağaza sayılarının artmasıyla metrekare verimliliğimiz de yavaş yavaş düşmeye başlamıştır. Bu da gayet normaldir."

Eskiden hayal bile edemeyecekleri, dünyada çıkan yeni teknolojik ürünlerin Türkiye'ye hızlı bir şekilde geldiğine işaret eden Esgin, üç boyutlu televizyonların hayatın içinde olduğunu, fiyatların da inanılmaz ucuzladığını, robot süpürgelerin, üç boyutlu kameraların olduğunu anlattı.

Günde 40 bin müşteri

Darty olarak Türkiye'deki 20. mağazalarını Merter Migros'ta açtıklarını, 21. mağazayı aralıkta Avcılar'da açacaklarını ifade eden Esgin, şunları belirtti:

"Biz bu pazarda yerimizi gittikçe güçlendirdiğimize inanıyoruz. Mağazalarımıza günde yaklaşık 40 bin müşteri geliyor. Pazar payımız yüzde 2,5'lara yaklaşıyor. Bazı ürünlerde yüzde 6'lara kadar çıkan pazar paylarımız var. Yeni çıkan teknolojik ürünlerde bizim satışımız pazara göre çok daha fazla. Üç boyutlu televizyonun pazardaki payı yüzde 1, bizde yüzde 2. Darty'i rakiplerimizden ayrıştıran şey; hizmetimiz. Hizmette hep daha öncü olduğumuzu iddia ediyoruz. Sadık müşteri portföyümüz var. Satış yaptığımız müşterilerimizin yüzde 50'si sadık müşteri. Yeni teknolojik ürünlerde de müşterinin tercih ettiği bir perakendeciyiz."

2011 yılında 5 mağaza daha açacak

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Esgin, dünyadaki 4 büyük elektronik marketin Türkiye'de yer almasıyla ilgili bir soruya karşılık, "Geleneksel kanalın yüzde 50 pazar kaybettiği yerde, bu 9 milyar euroluk bir pazar ve boş olarak görüyorlar. Pazarda hepsi yüzde 5-10 pay alsa kendi büyümelerini fazlasıyla yerine getiriyorlar. Yabancı markalar 10 sene önce de Türkiye'ye gelebilirdi, gelmemesinin sebebi burada senetle iş yapamayacaklardı. Ne zaman ki kredi kartları vade vermeye başlıyor ondan sonra perakendecilik gelişiyor" dedi.

Üç ekran içinde en çok satılan ürünün cep telefonu olduğunu ifade eden Esgin, başka bir soruya karşılık da bir mağaza yatırımının 2 ile 4 milyon euro arasında olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "2006'da müşterileriniz sizden ucuz mal bulurlarsa o müşterilere hem aradaki farkı verme hem de çikolata verme iddianız vardı. Bu hala devam ediyor mu?" şeklindeki sorusuna karşılık da Esgin, "Halen devam ediyor. Sayı olarak 2 bine çıktık" dedi.

Hazırlanan basın bülteninde yer alan bilgiye göre, Türkiye'de bu yıl 20 mağazaya ulaşarak yüzde 30'un üzerinde fiziksel büyüme kaydeden Darty, 2011 yılında da 5 mağaza daha açarak büyümeyi hedefliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir