Teknolojik yatırımlar 5’inci Bölge teşviklerinden yararlanacak
Hükümet seçimlere iki ay kala, ekonomi ve yatırımlarda yaşanan durgunluğu aşmak adına yürürlükteki teşvik mevzuatını revize etmeye hazırlanıyor. Yeni teşvik paketinin odağını istihdam oluşturacak
HÜSEYİN GÖKÇE
ANKARA - Hükümet, teşvik mevzuatını revize etmeye hazırlanıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre ilk adımı, mevcut teşviklerin avantajlı unsurlarının süresinin uzatılması oluşturacak. Temelini istihdamın oluşturacağı revizyonda, teknoloji yatırımlarına bölge ayrımı yapılmaksızın 5. Bölge teşviklerinden yararlanma olanağı getirilecek. Hükümet seçimlere iki ay kala, ekonomi ve yatırımlarda yaşanan durgunluğu aşmak adına yürürlükteki teşvik mevzuatını revize etmeye hazırlanıyor. İlk etapta mevcut teşviklerin avantajlı unsurları 2015 sonuna kadar uzatılacak. Temelini istihdamın oluşturacağı revizyonda, teknoloji yatırımlarına bölge ayrımı yapılmaksızın 5’inci Bölge teşviklerinden yararlanma şartı getirilecek. Finansman güçlüklerinin aşılması amacıyla da başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere yatırım kredilerinde faizlerin bir kısmının devlet tarafından karşılanması öngörülüyor.
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre bu konudaki ilk adım, yürürlükteki teşvik sisteminin süresiyle ilgili olacak. 2012'de yürürlüğe giren bölgesel teşvik sisteminde, yapılacak yatırımlarda yıllara bağlı olarak değişen kademeli teşvik unsurlarının getirdiği avantajlar, 2015 sonuna kadar yapılacak yatırımlara da uygulanacak. Yani teşvik sisteminin süresi 1 yıl uzatılmış olacak.
Yürürlükteki sistem kapsamında, sigorta primi işveren hissesi ve sigorta prim desteği olmak üzere iki destek uygulanıyor. Teşvik belgeli yatırımla sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Sigorta primi desteğinde ise ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta pirimi işçi hissesinin yine asgari ücrete karşılık genel kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Sigorta primi desteğinden, sadece 6’ncı Bölge'de gerçekleştirilecek, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar yararlanıyor. Edinilen bilgilere göre istihdama yönelik teşviklerde, 6’ncı Bölge sınırlandırması kaldırılacak. Yatırım ve istihdam miktarı göz önünde bulundurularak, daha farklı bir destek verilecek.
Şirketlerin sermaye yapısını güçlendirecek adımlar atılacak
Bu kapsamda ilk adım TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa ile atıldı. Yasada şirketlerin sermaye artırımına vergi avantajı getirilerek, sermaye yapılarının güçlendirilmesi sağlandı. Bunun dışında özellikle stok ve matrah affı gibi konularda teknik düzeyde yapılan çalışmalar henüz somut olarak gündeme taşınmadı. Bu konuda siyasi iradenin karar vermesi halinde, 7 Nisan’a kadar çalışacak TBMM’nin gündemindeki acil tasarıların birinin içine bu yönde bir düzenleme eklenecek.
Yürürlükteki teşvik mevzuatında yatırım kredilerinde, 4, 5 ve 6’ncı bölgelerde 3-5 puan arasında faiz desteği sağlanıyor. Döviz cinsinden kredilerde ise 1-2 puanlık faiz indirimi uygulanıyor. Ayrıca bölge ayrımı yapılmaksızın Ar-Ge ve çevre yatırımları ile stratejik yatırımlara TL cinsinden kredilerde 5 puan, döviz kredilerinde ise 2 puanlık indirim uygulanıyor. Yeni sistemde özellikle geri kalmış bölgelerde yapılacak yatırımlarda daha yüksek oranlı olmak üzere kredi faiz desteği sağlanacak. Bu sistemde mevcut uygulamada olduğu gibi kredinin vadesi en az 1 yıl olacak. Bu teşviklerde kamu bankalarının ön plana çıkması bekleniyor.
Özellikle katma değerli üretim ve ihracatı arttırmak için 2012’de devreye sokulan yeni teşvik sisteminden istenilen ölçekte teknoloji yatırımının gelmemesi üzerine, bu kategoride yapılacak yatırımlara farklı avantajlar sağlanacak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teşvik sistemimizi baştan aşağı yenileyeceklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Bakanlar Kurulu’nda imzaladığımız kararnameye göre; yüksek teknolojili ürünler ki elektronik ve bilgisayar bu kategoride, Türkiye’nin neresinde yatırım yaparsanız yapın 5. Bölge teşviklerinden, eğer OSB'de bu yatırımı yaparsanız 6. Bölge teşviklerinden yararlanacaksınız.”
2014 büyüme oranı bugün açıklanıyor
Ekonominin birçok kesiminin merakla beklediği, 2014 yılı son çeyrek ve yılın tamamına ilişkin büyüme verileri bugün TÜİK tarafından açıklanacak. Ocak-eylül dönemini kapsayan ilk üç çeyrekte büyüme yüzde 2.8 olmuştu. Son çeyrekte büyüme oranının çok düşük çıkması yılın tamamında ise yüzde 2-3 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu arada dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen 4 saatlik Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, teşvik paketine ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Yılmaz, “Başbakanımız bugün grupta belirli açıklamalar yapacak. Daha ziyade gelir dağılımına ilişkin hususlar olacak. Başbakanımız değişik vesilerle bunları kamuoyuyla paylaşacak” dedi.