”Tekstil ciddi Çinli partnerlerle büyüyecek”
UTİB Başkanı Burkay, en büyük rakip Çin ile gerçekleştirilen ikili anlaşmayla, fikri mülkiyet haklarını koruyabileceğini ifade etti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Türk tekstilinin artık ciddi Çinli partnerlerle büyüyeceğini kaydetti.
UTİB Başkanı Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin tekstil sektöründe en büyük rakibi Çin ile gerçekleştirdiği ikili anlaşmayla, fikri mülkiyet haklarını koruyabileceğini ifade etti.
İkili anlaşmaya imza atan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, "Burada özellikle patent haklarımızla ilgili attığımız adım bize olumlu dönecektir. Çin'e rağmen değil, ciddi ve kaliteli Çinli partnerlerle dünya pazarına hakim olacağız" dedi.
Burkay, sektörün hedef pazarlarından birinin de Çin olduğunu ifade ederek özellikle ev tekstilinde son dönemde bu ülkeye yönelik ihracatın ciddi artış kaydettiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin Çin pazarındaki payının henüz çok fazla olmamasına rağmen, bu ülkeye ihracattaki istikrarlı artışı çok önemsediklerini kaydeden Burkay, özellikle Çin'e ev tekstili ihracatının düzenli olarak arttığını ve bu artışı sürdürmek amacında olduklarını söyledi.
Burkay, tüm dünyaya mal satan Çin'e mal satabilmenin sektörün başarısı olduğuna işaret ederek, 2008 yılında 6,8 milyar dolar iken, 2009 küresel krizden dolayı 5,5 milyar dolara gerileyen tekstil ihracatını, yaptıkları anlaşmayla 2011'de yeniden daha yüksek hedeflere doğru taşıyacaklarına inandığını söyledi.
Çin ile imzalanan momerandumun ardından, aynı sıkıntıları yaşayan, elektrik elektronik ve makine gibi önemli sektörlerin de önünün açıldığını vurgulayan Burkay, Çinli temsilcilerin bu sektörlerde de işbirliğine hazır olduklarını kendilerine söylediklerini ve imzalanan bu momerandum ile artık yeni bir dönemin başladığını kaydetti.
Bu arada, ikili anlaşma çerçevesinde dış ticarette çeşitli kolaylıklar sağlanmasının yanı sıra özellikle patent hakları konusunda işbirliğine gidilmesine karar verildi.
Bu çerçevede, iki ülke de tekstil alanında fikri mülkiyet haklarının korunmasında hassas olacak ve bunların korunması için kurumlar yardımcı olacak. Bu bağlamda, taklit edilme endişesiyle Çinli firmalarla işbirliğine girmekten kaçınan Türk tekstil sektörü, karşılarında daha ciddi ve karşılıklı işbirliğini geliştirebilecekleri muhatap bulabilecek.
2011'de Türkiye'de bir alış veriş merkezinde Çin haftası düzenlenecek. Aynı şekilde Çin'de de yine bir alışveriş merkezinde Türk haftası düzenlenerek Türk ürünleri sergilenecek ve Türkiye ile ilgili bilgiler verilecek.
Bu konularda ilginizi çekebilir