Tekstilde tebliğ çıktı

Tekstil üreticilerinin merakla, ithalatçılarının ise endişeyle beklediği ithalat vergisi tebliği çıktı. Üreticiler tarafından sevinçle karşılanan tebliğ, ithalatçılarda ise şok etkisi yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - Ocak ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan ve tekstil üreticileriyle ithalatçılarını ikiye bölen 'İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği'ne Bakanlar Kurulu'ndan onay çıktı.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan ve 120 günlük gözetleme süresinin ardından 21 Temmuz'da uygulamaya girecek vergiler, tekstil üreticilerinde bayram, ithalatçılarında ise yas havası yarattı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından hazırlanan tebliğin uzun süre tartışmaya açık kalacağı ve bu karardan vazgeçileceği ümidini taşıyan tekstil ithalatçılarının da beklentileri boşa çıkmış oldu. Daha önce yayımlanan tebliğde hazır giyim ithalatına yüzde 40, hammadde ithalatına ise yüzde 30 oranında ek vergi öngörülürken, Bakanlar Kurulu kararıyla yayımlanan ek tebliğde ise 10 puanlık düşüşe gidildi. Sektörün üretim tarafında hizmet veren firmaları kararı 'hepimize hayırlı olsun' mesajıyla karşılarken, tekstil ürünleri ithalatçıları ise bundan sonraki süreçte yapacakları yatırımlarını tekrar gözden geçirme kararı aldılar.

Alınan vergi kararının alımları, satışları ve buna bağlı olarak ödenen vergileri de düşüreceğini ifade eden ithalatçıların son umudu 120 günlük gözetleme süresi. İthalatçılar alınan kararın şokunu üzerinden atamazken, üreticiler ise 'Türk tekstil makineleri şakır şakır çalışacak, üretim tekrar Türkiye'ye kayacak' sevincini yaşıyor.

Tebliğe ilişkin sektör temsilcilerinin görüşleri ise şöyle:

Gülle: Hepimize hayırlı olsun

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle: Tekstilde ithalat tebliğinde Bakanlar Kurulu kararının çıkması çok olumlu karşılıyoruz. Daha önce çıkartılan tebliğde yer alan rakamlarda bir sıkıntı yok. Zaten referans fiyatlarda da henüz bir değişikliğe gidilmedi. Ayrıca daha önce yüzde 40'ları bulan vergi oranlarında 10 puanlık bir düşüş yapıldı. O zaman hepimize hayırlı olsun diyorum.

Sarar: Makineler şakır şakır çalışacak

Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar: Verginin 21 Temmuz itibariyle uygulamaya girmesiyle, Türkiye piyasasındaki tekstil makineleri şakır şakır çalışacak. Tüm sektöre hayırlı uğurlu olsun diyorum. Biz baştan beri 3-4 ay içerisinde bu iş olur yoluna girer dedik. Öyle de oldu. Elle gelen düğün bayram. Çalışmayan makine kalmayacak.

Ayaydın: Atölyelerle istihdam canlanacak

Ayaydın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın: Bakanlar Kurulu kararında hazır giyim ithalatına yüzde 30, hammaddeye yüzde 20 vergi öngörülmüş. Daha önceki tebliğe göre 10 puanlık bir düşüş var. Fakat bu vergi kış sezonunda perakende sektörüne artış olarak yansıyacak. Her ne şekilde olursa olsun bu verginin çıkmasını olumlu karşılıyoruz. İstihdama ivme kazandırmak için olması gereken bir şeydi. Biz bu zamana kadar üretimde Uzak Doğu'ya, Mısır'a saldırdık. Üretimlerimiz o taraflara kaydı. İşçiler işsiz bırakıldı. Atölyeler, fabrikalar kapandı. Bu sistem Türk fabrikalarının, istihdamın yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak. Çok olumlu karşılıyorum. Perakende sektörü 5-6 yıldır zam görmedi. Uzun zaman aradan sonra ilk defa zamla karşılaşacak.

Küçük: Yatırımlarında fren yapılacak

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük: Bakanlar Kurulu kararında 10 puan indirim yapıldı deniliyor fakat kilogram fiyatlarında bir oynama yok. Biz tebliğin çıkmasını bekliyorduk vergide de makul bir oran bekliyorduk. Çünkü böyle bir rakamın enflasyonu tetikleyeceğini, vatandaşı etkileyeceğini anlatmıştık. Bu vergi oranı dolayısıyla vatandaşta artık yüzde 20 daha pahalı alacak ürünleri. Çünkü bazı ürünleri Türkiye'de isteseniz de üretemiyorsunuz. Vergi oranı yüzde 50'de olsa yurtdışından almak zorundasınız. Yurtdışındaki mağazalarımız da çifte etkilenme, haksız rekabet demek bu. Artık hem yurtdışında mağaza açan bizler hem de Türkiye'ye mağaza açan yabancı firmalar yatırım konusunda frene basacak.

Taviloğlu: Alım, satış vergiler düşecek

Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu: Daha önceleri 'Yanlış giden hesap Bağdat'tan döner'denilirdi. Burada çok büyük bir yanlış hesap var. Ben bu 120 günlük gözetleme süresinde bunun fark edileceğine ve bir dönüş olacağına inanıyorum. Bu işin hiç kimseye faydası yok. Kağıt üzerinde iyi düşünülmesi gereken bir konu. Bana tebliğ yayımlandığında şaka gibi gelmişti. Hala şaka gibi geliyor. Dünya rekabetinden bahsediyoruz. Benim rakibimde bu uygulama yoksa biz neyi arıyoruz? Bizim tek derdimiz mağaza açmak. Bu durum yatırımı ve karlılığı azaltacak. Zaten eski çarpanlar yok. En iyiyi nasıl ucuza satarız buna bakıyoruz. Böylesine balta vurmak nedir anlamıyoruz. Alım düşecek, satış düşecek dolayısıyla vergiler düşecek. Yatırım azalacak, heyecan kalmayacak. Bu bizi korumak değil. Benim çok yakın bir arkadaşım pantolon üreticisi. '2 yıl doluyum bana uğrama' diyor. O zaman ne yapacağız. Esas ritim mağazacılıkta. Bu işi doğru bulmuyorum.

İthalat tebliği ne getiriyor?

* Kış sezonundan itibaren perakende fiyatları yüzde 20 dolayında artacak.

* Yurtdışında mağazalaşma yatırımlarında fren yapılacak.

* Pek çok yabancı marka Türkiye’de küçülme yoluna gidecek.

* Yerli üretim ateşlenecek, atölyeler canlanacak

* İstihdam artacak.

* Üretimde Mısır ve Uzakdoğu ülkelerinden Türkiye’ye dönüş başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir