‘Telkari’, mobilya sektörünü 2023 hedefine taşıyacak
Anadolu’nun zanaatları, Türkiye’yi dünya mobilya endüstrisinde bir adım öne çıkaracak
HÜLYA KESKİN
YURT HABERLERİ - Türkiye ekonomisi için yükselen inovasyon hedefi mobilya sektörü için yol haritası niteliğinde bir fuara imzasını attı. Her yıl farklı temalarda gerçekleştirilen ve bu yıl 19-22 Mart tarihlerinde 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı ZOW, “trend_work” konseptiyle gelecek iki yılın mobilya trendlerini ilk kez Türkiye’de üreticilerle buluşturacak. ZOW’u düzenleyen İngiltere’nin en büyük fuar şirketi Clarion Events’in Türkiye Müdürü Aykut Engin, bu yeni konsept için dünyada trendleri belirleyen birkaç ismi İstanbul’da ağırlayacaklarını söyledi. Engin, dünyaca ünlü Hollandalı tasarımcı Lidewij Edelkoort ile önemli çalışmalara imza atan tasarımcı Adnan Serbest ile çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Mobilya ile ilgili bir yıl boyunca dünyada düzenlenen organizasyonların incelendiğini ve bunun sonucunda bir rapor hazırlandığını, önümüzdeki iki yılın trendlerinin belirlendiğini vurgulayan Engin, bu trendlerin Türkiye’ye adaptasyonunda da Anadolu zanaatlarının ön plana çıktığına dikkat çekti. Engin, bu trendlere ilişkin örneklerin fuarda sergileneceğini belirtti.
Türk üreticiler için yol gösterici nitelikte olan çalışma hakkında bilgi veren Engin, “Bu kapsamda Lidewij Edelkoort bazı sunumlar yapacak. Edelkoort, dünya trendleriyle ilgili organizasyonları incelemesinin ardından hazırlanan rapor, önümüzdeki iki yılın trendleri hakkında çok önemli ipuçları veriyor. Ama trendler de kültürlere göre değişiyor. Rapor bize hangi ülkelerde nelerin trend olduğunu gösterdi. Üreticiler bu doğrultuda üretim yaparsa Türkiye mobilyada Almanya ve İtalya ile rekabet edebilir. Ürünlerin fiyatları artabilir, ihracat rakamları da yükselebilir” dedi.
Anadolu’nun çaputu kanepeleri döşeyecek
“2016-2017’de metal ve bakır yüzeylerin gireceği tasarımlar trend olacak” ifadelerini kullanan Engin, özetle şu bilgileri verdi: “Mobilyada tercih edilen renkler bile ülkelere göre değişebiliyor. Bu konuda Adnan Serbest’ten çok destek aldık. Önümüzdeki iki yıl içerisinde mobilyada trendler İskandinav ülkelerine doğru kayıyor. Daha soft ve pastel renkler ön planda olacak. Tasarımda da sadelik öne çıkacak. Biz tüm bunları katılımcılara ahşap, metal gibi farklı malzemelerin yer aldığı sergide sunacağız. Bugüne kadar üreticiler mobilyanın yanında en fazla cam ve alüminyum kullanıyordu. Artık metal ve bakır da kullanılacak. Ve Anadolu’da kullanılan çaput olarak adlandırılan kumaşları koltuk yüzeylerinde göreceğiz. Bunlar çığır açabilecek yenilikler. Ayrıca telkari de mobilyada kullanılacak. Yine mermer ahşap ile kullanılacak. Artık üreticiler üretimde bireyselleştirerek farklılaştırmayı tercih edecek. Seri üretimlerde dahi kişiye özel tasarımlar yapılacak. Bu trend aynı zamanda mobilya sektörünü 2023 hedeflerine ulaştırmada bir yol haritası çizmiş olacak.”
Polonya'ya mobilya ihracatı artırılacak
Fuarda bu yıl en az 87 ülkeden katılımcının yer alacağını söyleyen Aykut Engin, “Ayrıca yine bu yıl ilk kez Polonya ile özel bir işbirliğine imza attık. Polonya mobilya endüstrisinde söz sahibi olan ve zanaat kültürüyle yetişmiş bir ülke. İki ülkenin çok fazla ortak paydada buluşabileceğine inanıyorum. Polonya’daki mobilya endüstrisini temsil eden dernek üyelerinin yer aldığı bir heyet ZOW’a katılacak. Bu heyet ile Türkiye’deki dernek temsilcilerini bir araya getireceğiz. Bu işbirliğinin ardından Polonya’ya mobilya yan ürünü ihracatının artırılmasını hedefliyoruz” dedi.
İran ticaret başmüşaviri soruları yanıtlayacak
Mobilya endüstrisinin hızlı büyümesine karşın bu büyümenin yönetilemediğini söyleyen Clarion Events’in Türkiye Müdürü Aykut Engin “Türkiye’de firmalar kurumsallaşma, lojistik, IT departmanı, Ar-Ge, Ür-Ge konularında sorun yaşıyor. Biz bu konuların duayenlerini üreticilerle bir araya getireceğiz. Önem verdiğimiz diğer bir konu da İran ile ticaret. Bu kapsamda fuarda İran Ticaret Başmüşaviri, üreticilerin sorularını yanıtlayacak” diye konuştu.